Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου για το λαό 
και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων 
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους γιατί στόχος και κριτήριο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Συγκεκριμένα: 
✓ Οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του, ακριβώς γιατί αυτή η εκμετάλλευση είναι καπιταλιστική και γίνεται για τα κέρδη συγκεκριμένων ενεργειακών κολοσσών και των μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ούτε θα εξασφαλίσουν φτηνή ενέργεια και άλλα οφέλη από τα «έσοδα» του κράτους και της τοπικής διοίκησης. Αντίθετα, οι φόροι και το κόστος των καυσίμων θα παραμείνουν, ενώ το πενιχρό ποσοστό προς την ΤΑ, θα αποτελέσει το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, 
✓ Θα κλαπεί οριστικά και θα χαθεί αμετάκλητα για τις επόμενες γενιές, ένα πολύτιμο 
ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι, 
✓ Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των σχεδίων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, είναι κενά γράμματα αφού δεν υπάρχουν ήδη για την υφιστάμενη κατάσταση αναφορές για το φορτίο της διαρροής τοξικών αποβλήτων, καθώς και των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας στο Ιόνιο, 
✓ Δεν αποκλείεται η εκδήλωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με μακροπρόθεσμες συνέπειες στη βασική οικονομία των κατοίκων, τουρισμός, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ. και μάλιστα όταν η έντονη και «ποιοτική» σεισμικότητα της περιοχής πρέπει να αποτελεί από μόνη της απαγορευτική τη διαδικασία εξόρυξης. 
✓ Τα εργατικά δικαιώματα και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις εξορύξεις είναι κανόνας αφού ποτέ δεν θα πάψει το κεφάλαιο να επιδιώκει όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη. 
Είναι λοιπόν σημαντικό να προτάξουμε πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων που να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες μας. 
✓ Αντίσταση στον αστικό ενεργειακό σχεδιασμό. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι 
εμπόρευμα. 
✓ Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της 
χώρας. 
✓ Σταθερή εργασία, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. 
✓ Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες 
γνώσεις και τεχνικές. 
Αυτός ο δρόμος πάλης μπορεί να είναι ο μόνος αποτελεσματικός. Είναι αυτός που μπορεί να ακυρώσει σχέδια, να φοβίσει, να καθυστερήσει, να ανοίξει δρόμο για ουσιαστικές ανατροπές και αλλαγές από το πλήρες καπιταλιστικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. 
ΠΥΡΓΟΣ 28/09/2019 

1 σχόλιο:

  1. Λαϊκή, πάνδημη και δυναμική εξέγερση για ΜΑΤΑΙΩΣΗ από τούς αδηφάγους καπιταλιστές, ντόπιους κσι ξένους τών εξορύξεων, τών πάσης φύσεως εξορύξεων στήν Ελλάδα και σε όλη τήν θαλάσσια επικράτεια της. Ολος ο πλούτος τής χώρας στόν λαό και όχι στό 2,5℅ τών ληστών τού πλούτου τής χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή