Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΣΑΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ»

Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ"». 
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ που θα γίνει στην Αθήνα παρουσία και του ίδιου του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η ενίσχυση της ΣΑΑΣ για τις βάσεις και τα πυρηνικά που  πρωτοϋπογράφτηκε το 1990. Στην προετοιμασία της νέας συμφωνίας, είχε καθοριστική συμβολή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον (Οκτώβρης 2017), με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλου  (Δεκέμβρης 2018). 

Η διαπραγμάτευση για την ανανέωση της ΣΑΑΣ γίνεται σε περίοδο έντονης επιθετικότητας του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, οξύτατων  ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με αιχμή τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, δρόμων, τον έλεγχο αγορών. 
Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης. Συμμετέχει ενεργά σε 12 στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, παίρνει μέρος στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, τη γνωστή Pesco της ΕΕ , που είναι κύτταρο του ευρωστρατού. Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι σχέσεις με το Ισραήλ, που διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. 
Tα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή, ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα στη Μ. Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στην Αν. Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και η διατάραξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και 
έχουν θέσει στην ημερήσια διάταξη την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των αποκαλούμενων από τις ΗΠΑ "Κρατών Ανάσχεσης" - πιστών συμμάχων, όπως πχ το Ισραήλ, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ελλάδα και αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται και στη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας"». 
Η Συμφωνία αυτή θα τροφοδοτήσει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, θα συμπαρασύρει τις ένοπλες δυνάμεις σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές αποστολές, όπως δείχνει ήδη η κατ' αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για την αποστολή πολεμικού πλοίου ή αεροσκάφους στην πολυεθνική δύναμη που συγκροτούν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν». Την ίδια ώρα οξύνεται το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, δυναμώνει η καταστολή ατά των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, διατηρείται η άθλια κατάσταση στα hot spots στα νησιά και στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, αρνείται την προώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους και επιμένει στην εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. 
Η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" με τις ΗΠΑ είναι πολύ επικίνδυνη για το λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Η ανανέωσή της ενισχύει το καθεστώς της εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία ισχυρού μαζικού κινήματος και η ανάπτυξη αγώνων για να διεκδικήσουμε: 
Όχι στις Βάσεις και στα πυρηνικά 
▪ Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική "Συμφωνία 
Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας". 
▪ Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές 
στρατιωτικές βάσεις. 
▪ Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές 
αποστολές στο εξωτερικό. 
▪ Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 
ΠΥΡΓΟΣ 28/09/2019 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου