Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση για ολιγομελή στα ΕΠΑΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για ολιγομελη επαλΛίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι,   εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ξαναζούν το μαρτύριο της σταγόνας -  πρακτική της προηγούμενης διακυβέρνησης – ως  συνέπεια των  αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων. Τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζουν τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει, είναι ξανά στο προσκήνιο, χρησιμοποιούνται ως τροχοπέδη στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και διαμορφώνουν δυσμενές εργασιακό καθεστώς για τους εκπαιδευτικούς. 


Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τα «ολιγομελή» στα ΕΠΑΛ της Ηλείας (σε Πύργο, Αμαλιάδα, Κρέστενα) δεν εγκρίθηκαν και μετά τις αποφάσεις έγκρισης ολιγομελών του ΠΔΕ και του ΥΠΑΙΘ  συνολικά 10 τμήματα Γεωπονικής, Υγείας, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Κομμωτικής, Πληροφορικής στη Β΄ και Γ’ τάξη των παραπάνω σχολείων. Μάλιστα σε τομέα Υγείας που ξεκίνησε με 18 εγγραφές (ένα τμήμα) και σήμερα, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι 09/09/19, αριθμεί τις 25 εγγραφές δεν επιτρέπεται από τη Διοίκηση να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα. Με έγγραφό του το Υπουργείο προς τα ΕΠΑΛ επιτρέπει εγγραφές και μετεγγραφές για ελάχιστο διάστημα μόνο στα ήδη εγκεκριμένα τμήματα, απόφαση που ισοδυναμεί με κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών. Ταυτόχρονα το Υπουργείο με έγγραφό του, το οποίο προωθήθηκε από τη ΔΔΕ, προς τις Διευθύνσεις των ΕΠΑΛ  ζητά να ενημερωθούν άμεσα οι μαθητές που έχουν εγγραφεί σε ολιγομελή τμήματα που δεν εγκρίθηκαν (είτε με απόφαση ΠΔΕ ή με την υπ’ αριθμ. 134161/Υ2/30-08-2019 ΥΑ), ούτως ώστε να προλάβουν να τροποποιήσουν την εγγραφή τους, αν αυτό επιθυμούν, δηλαδή να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους  για το τι θέλουν να σπουδάσουν!!
Η νέα κυβέρνηση, στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, προκρίνει στην εκπαίδευση τη λύση «του μικρότερου δυνατού οικονομικού κόστους και των απόλυτων αριθμών», εις βάρος της μόρφωσης των παιδιών και των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Αξιοποιεί την εφαρμογή της Υ.Α. για τις εγγραφές για να εξασφαλίσει την ελεγχόμενη κεντρικά μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, την επιπλέον εξοικονόμηση προσωπικού και τη μείωση των  δαπανών για την εκπαίδευση. 
Για μας, το ζήτημα της επιλογής τομέα και ειδικότητας στα ΕΠΑΛ, καθώς και ομάδας προσανατολισμού στα Λύκεια είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που τα δηλώνουν. Η επιλογή τομέα, ειδικότητας και ομάδας προσανατολισμού δεν μπορεί να μπαίνει απέναντι σε καμία οικονομική παράμετρο. Είναι μια επιλογή που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον των μαθητών, προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό. Είναι απαράδεκτο να τίθενται οποιαδήποτε εμπόδια σε αυτή την απόφαση του μαθητή.
  Η εκπαιδευτική κοινότητα με αγώνες ενωτικούς, μαζικούς, ταξικούς αγώνες οφείλει να αντισταθεί στις πολιτικές των κυβερνήσεων – Ε.Ε – ΟΟΣΑ που αντιστρατεύονται την εκπαίδευση και να απαιτήσει:
να υπάρξει νομοθετική ακύρωση της ΥΑ για το κατώτατο όριο μαθητών των τμημάτων
να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, ΓΕΛ και Γυμνάσια. 
σε τομείς, ειδικότητες και ομάδες προσανατολισμού να γίνονται αυτομάτως δεκτά όλα τα τμήματα
20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια 
να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. 
ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
          Προτείνουμε:
Να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων στα οποία δεν έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή τμήματα, ώστε να οργανώσουν μαζί με μαθητές και γονείς και ΕΛΜΕ κινητοποιήσεις στη ΔΔΕ.
Η ΕΛΜΕ να συντονίσει τον αγώνα των σχολείων που βάλλονται από τις παραπάνω διοικητικές πράξεις και να προβεί σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Πύργος 03/09/2019    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου