Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΤΙΣ 19-09-2019

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19/09/2019(απουσία του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ) συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Ενέργειες για την οικονομική ενίσχυση συναδέλφου με σοβαρό πρόβλημα υγείας: 
- διοργάνωση συναυλίας την Κυριακή, 29/09/2019, στο 2ο ΓΕΛ Πύργου με εισιτήριο 5ευρώ.
- εκταμίευση ποσού 1.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας με απόφαση του Δ.Σ.
- προγραμματισμός για 2  κινηματογραφικές προβολές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, τα έσοδα των οποίων     θα διατεθούν για τη στήριξη της συναδέλφου.

 Η ΟΛΜΕ για το ίδιο ζήτημα έχει αποφασίσει οικονομική βοήθεια που θα κυμανθεί από 1.000 -1.500 ευρώ. Εκτός αυτού, έχει γίνει  παρέμβαση προς το Ανώτατο  Υγιειονομικό  Συμβούλιο για την επίλυση των οικονομικών δυσχερειών στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της συναδέλφου στο εξωτερικό.

Β. Ενεργοποίηση Ταμείου Αλληλοβοήθειας: με αφορμή και το παραπάνω γεγονός θέσαμε για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ. Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση των Συλλόγων Διδασκόντων για το θέμα. Επίσης ομόφωνα έγινε δεκτή η  πρόταση της ΕΑΚ να διερευνηθεί η διαχείριση  αυτού του ταμείου να γίνεται από μια ευρύτερη ομάδα και όχι αποκλειστικά από την ΕΛΜΕ.

Γ.  Συντονισμός για την απεργία στις 24/09/2019: οι αποφάσεις πάρθηκαν με ομοφωνία:
- πραγματοποίηση Γ.Σ. τη Δευτέρα, 23/09/2019 στο 4ο ΓΕΛ Πύργου στις 18:30 μ.μ.
- πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου από κοινού με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, τη Δευτέρα, 23/09/2019
- να βγει ανακοίνωση για την απεργία που θα σταλεί στα σχολεία
- απεργιακή συγκέντρωση  στις 10: 30 π.μ. στο 2ο ΓΕΛ Πύργου και στη συνέχεια πραγματοποίηση κοινής πορείας με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

Δ. Μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων: όπως ήδη έχουμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, το ζήτημα της επιλογής τομέα και ειδικότητας στα ΕΠΑΛ, καθώς και ομάδας προσανατολισμού στα Λύκεια είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που τα δηλώνουν. Ακόμα και ένα παιδί δικαιούται να κάνει την επιλογή που θέλει. Το θέμα δεν είναι απλό. Η επιλογή τομέα, ειδικότητας και ομάδας προσανατολισμού δεν μπορεί να μπαίνει απέναντι σε καμία οικονομική παράμετρο. Είναι μια επιλογή που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον των μαθητών, προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό. Είναι απαράδεκτο να τίθενται οποιαδήποτε εμπόδια σε αυτή την απόφαση του μαθητή. Παρ’ όλα αυτά, τα τμήματα που δεν έχουν εγκριθεί στην Ηλεία είναι: α) Πέντε (5) τμήματα στα σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Πύργου, 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και ΕΠΑΛ Κρεστένων στους τομείς Πληροφορικής , Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ηλεκτρολογίας. β) Δύο (2) τμήματα στα ΓΕΛ Βουνάργου, ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας & Πληροφορικής και ΓΕΛ Καράτουλα ομάδας προσανατολισμού Υγείας. Πρόκειται για περιφερειακά σχολεία που αν δεν εγκριθούν τα τμήματα θα είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να μετακινούνται καθημερινά ή να μετακομίσουν στο πλησιέστερο αστικό κέντρο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ευθύνη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας τα τμήματα αυτά είτε δεν προωθήθηκαν προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως ολιγομελή είτε είχαν αρνητική εισήγηση. Αυτό βεβαίως δεν απαλλάσσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία γνωρίζει το πρόβλημα των ολιγομελών τμημάτων της Ηλείας από τις αρχές Σεπτέμβρη (είχε τεθεί από την ΟΛΜΕ σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ηλείας). Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων και σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και αποφασίστηκε να σταλεί ανακοίνωση της ΕΛΜΕ στο ΥΠΑΙΘ και παράσταση διαμαρτυρίας για μια φορά ακόμη στο ΔΔΕ Ηλείας.

Ε. Κενά: παρά τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘ για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, αυτή τη στιγμή τα λειτουργικά κενά στα σχολεία του νομού, όπως αποτυπώνονται από το ΠΥΣΔΕ(18/09/2019), είναι 65 συνολικά. 
Είναι αυτονόητο πως πάγια θέση μας είναι η άμεση κάλυψή τους και αποφασίστηκε να υπάρξει ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για αυτό. Πέραν τούτου, συζητήθηκε και η ακραία προκλητική σε ορισμένες περιπτώσεις στάση του ΔΔΕ σχετικά με τις διαθέσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία. 
ΣΤ. Μεταφορά μαθητών: ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ενημέρωσε το Δ.Σ. για  το πρόβλημα που υπάρχει στο Μουσικό σχολείο του Βαρθολομιού και στην Ανδρίτσαινα σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από το Τμήμα Συγκοινωνιών για την άμεση επίλυσή του. Σε διαφορετική περίπτωση , η ΕΛΜΕ θα το εξετάσει εκ νέου.
Ζ. Αναπληρωτές: συζητήθηκε η ανάγκη πρόσληψης β΄ φάσης αναπληρωτών και αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης. Αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις από την ΕΛΜΕ που θα αφορούν τη σίτιση και τη στέγαση των αναπληρωτών συναδέλφων του νομό. Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας συντονιστικού οργάνου αναπληρωτών. Η ΕΛΜΕ θα βοηθήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή. Η ΑΡΠΑ , από πέρυσι πρωτοστάτησε σε αυτή την πρωτοβουλία και στήριξε τις προσπάθειες των συναδέλφων αναπληρωτών.
Η. ΕΕΕΕΚ, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΥΡΓΟΥ: έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ για τα προβλήματα που παρατηρούνται, έτσι όπως αποτυπώνονται από τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτά. Η κατάσταση έχει ως εξής: στα σχολεία ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΥΡΓΟΥ και  ΕΕΕΕΚ ΠΥΡΓΟΥ έχουν προσληφθεί καθηγητές ειδικοτήτων που μοιράζονται στα δύο σχολεία. Τα σχολεία όμως αυτά δεν συστεγάζονται. 
Το μαθητικό δυναμικό των σχολείων ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 100 παιδιά (54 και 47αντίστοιχα). Υπάρχουν περιπτώσεις που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής, πράγμα το οποίο καθιστά υποχρεωτική την παρουσία Σχολικού Νοσηλευτή καθημερινά. Επίσης αντιμετωπίζονται  περιστατικά επιληπτικών κρίσεων, μεταβολικών διαταραχών (διαβήτη) και άλλα. 
Επιπλέον υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μαθητών και μαθητριών που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές, χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.  Η παρουσία Κοινωνικού Λειτουργού και Ψυχολόγου επιβάλλεται για την καθημερινή αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν. 
Αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης που θα απαιτεί  άμεση στελέχωση των σχολείων  με όλες τις προβλεπόμενες ειδικότητες.

Θ. Ίδρυση τμήματος ένταξης στο Γυμνάσιο Επιταλίου: σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η ΕΛΜΕ το Γυμνάσιο Επιταλίου έχει υποβάλλει πρόταση για την ίδρυση τμήματος ένταξης. Το Σχολείο  πληροί τις προϋποθέσεις  για αυτό και επιπρόσθετα υπάρχει θετική εισήγηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ηλείας και το Δήμο Πύργου. Όμως η νέα πολιτική ηγεσία του  ΥΠΑΙΘ πάγωσε τη διαδικασία ίδρυσης των Τμημάτων Ένταξης.
Η μη ίδρυση του Τμήματος Ένταξης δημιουργεί ανασφάλεια και δυσκολία στη λειτουργία του σχολείου. Οι γονείς σκέφτονται να μετεγγράψουν τα παιδιά τους με γνωμάτευση του ΚΕΣΥ, σε σχολεία που ήδη διαθέτουν Τμήμα Ένταξης, στον Πύργο, γεγονός που σημαίνει ταλαιπωρία για τους μαθητές αφ΄ ενός και αποδυνάμωση του Σχολείου  αφ΄ ετέρου. Αποφασίστηκε  να ενημερωθεί η ΟΛΜΕ με στόχο να προωθήσει και αυτή το αίτημα και να υπάρξει ανακοίνωση που θα ζητά τη δημιουργία του εν λόγω τμήματος.

Ι. Εξόρυξη υδρογονανθράκων: το ζήτημα είχε συζητηθεί και στο προηγούμενο Δ.Σ., όμως η ΕΛΜΕ δεν προχώρησε στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση και η προετοιμασία  όλων των παρατάξεων. Αποφασίστηκε να διακινηθούν  μεταξύ των μελών του Δ.Σ. σχετικές προτάσεις και κείμενα και κατόπιν επεξεργασίας να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

ΙΑ. Άδειες εκπαιδευτικών: κατόπιν ερωτημάτων που διατυπώθηκαν  από συναδέλφους, σχετικά με παρατυπίες από μέρους της διοίκησης σε θέματα που άπτονται του αναφαίρετου δικαιώματος των εκπαιδευτικών για τη χρήση των αδειών, η ΕΛΜΕ τονίζει πως το παραπάνω δικαίωμα καθορίζεται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Κάθε διαφορετική ερμηνεία και προσπάθεια υπονόμευσης πηγάζει εκ του πονηρού.

ΙΒ. Μετεγγραφές: το Δ.Σ. ασχολήθηκε εμπεριστατωμένα και εκτενώς με το χρόνιο πρόβλημα των παράνομων μετεγγραφών που ταλανίζει το νομό. Η θέση της ΑΡΠΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εκφραστεί πολλές φορές και έχουν υπάρξει και σχετικές ανακοινώσεις. Επαναλάβαμε δυναμικά για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας για το θέμα. Επισημάναμε τα παρακάτω: 
τις τελευταίες μέρες παρατηρείται  σε κάποια σχολεία έντονη κινητικότητα σχετικά με μετεγγραφές μαθητών και καταγγέλλεται από συναδέλφους η ευκολία με την οποία μετακινούνται μαθητές από το ένα σχολείο στο άλλο.  Το φαινόμενο αυτό δεν είναι φετινό καθώς εδώ και πολλά χρόνια καταγγέλλουμε τη φάμπρικα των μετεγγραφών και τις ευθύνες της Διοίκησης στο ζήτημα αυτό, η οποία δεν έχει δείξει καμία διάθεση να βάλει τέλος σε αυτήν την παρανομία. Με όχημα τις μετεγγραφές απαξιώθηκαν και απαξιώνονται σχολεία με αποκορύφωμα το Γυμνάσιο Μυρτιάς που τελικά  έκλεισε μόλις πέρυσι. Δυστυχώς, υπάρχει ενημέρωση πως ο ΔΔΕ  και έχει προβεί και θα προβεί σε κατάργηση τμημάτων σχολείων  (σε περιφερειακό σχολείο αλλά και στον Πύργο). 
Θεωρούμε ότι ο κλάδος πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να μην ανεχτεί την περαιτέρω υποβάθμιση των παιδαγωγικών συνθηκών λειτουργίας των σχολείων και την ανατροπή του προγραμματισμού τους. Τα τελευταία χρόνια, με  τα νομοθετήματα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και με τον υπερβάλλοντα ζήλο της Διοίκησης να στοιβάζει τους μαθητές μας σε πολυπληθή τμήματα, έχει αλλοιωθεί κατά πολύ η φυσιογνωμία των τμημάτων σε κάθε σχολείο.
Η  τοποθέτησή μας στο Δ.Σ. ήταν η ακόλουθη:
κατανομή των μαθητών στα σχολεία Πύργου και Αμαλιάδας να στηρίζεται στην αρχή της ισότητας όσον αφορά τη δημιουργία των τμημάτων 
απαγόρευση των παράνομων μετεγγραφών, ιδίως  από τα  χωριά προς τα  σχολεία   των  πόλεων.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι περιπτώσεις που, ενώ μπορεί να τηρείται το γράμμα του νόμου, στηρίζονται σε καταφανέστατα ψευδή στοιχεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ΔΔΕ εγκρίνει παράνομη μετεγγραφή μαθητή σε άλλο σχολείο στο οποίο φοιτά ο αδερφός του για … παιδαγωγικούς λόγους. Λες και όταν εγκρινόταν η παράνομη μετεγγραφή του μεγαλύτερου αδερφού δεν ήταν ο ίδιος στη θέση του Διευθυντή ΔΕ.
η δέσμευση  για  ετήσια συνάντηση των Διευθυντών, της ΕΛΜΕ και του ΔΔΕ, για να επιλύονται τα δύο αυτά θέματα.
Αποφασίστηκε να υπάρξει ανακοίνωση για τις παράνομες μετεγγραφές και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Ηλείας, τη Δευτέρα, 23/09/2019.
ΙΓ. Στάση του ΔΔΕ Εκπαίδευσης Ηλείας: Στηλιτεύσαμε την κωλυσιεργία εκ μέρους του προεδρείου της ΕΛΜΕ να εκδώσει καταγγελία για τη στάση και την ευθύνη του ΔΔΕ Ηλείας στα ζητήματα της μη έγκρισης ολιγολελών, των παράνομων μετεγγραφών και σε θέματα λειτουργίας ΠΥΣΔΕ.  Στο τέλος ομόφωνα οι παρατάξεις αποφάσισαν να υπάρξει ολοκληρωμένη καταγγελία για την αντιπαιδαγωγική, ανάλγητη, αντιεκπαιδευτική και αυταρχική στάση του ΔΔΕ για τα παραπάνω θέματα.
 21-09-2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου