Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΛΜΕ 05/09/2019

   Συνάδελφοι-ισσες σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά!
Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση  του  Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς  είναι τα εξής:
1. Για τα ολιγομελή τμήματα : έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον πρόεδρο του ΔΣ και ακολούθησαν τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. με πληροφορίες για τον αριθμό  των ολιγομελών τμημάτων στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ του Νομού. Η ΑΡΠΑ, για να συμβάλει στην ισχυροποίηση και την αποτελεσματικότητα της θέσης των σχολείων, τοποθετήθηκε στη βάση των σχετικών ανακοινώσεων που ήδη  είχε στείλει στα σχολεία,
με επικαιροποιημένα όμως τα στοιχεία όπως προέκυψαν ύστερα από επαφή με αυτά. Στη συνέχεια πρότεινε να κινηθεί η ΕΛΜΕ στην κατεύθυνση της έγκρισης όλων των ολιγομελών αξιοποιώντας τα αιτήματα των σχολείων που είχαν σχετικό πρόβλημα. Επίσης ζήτησε να βγει και καταγγελία που να στηλιτεύει τη στάση και την ευθύνη του ΔΔΕ γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία παραπέμφθηκε από τις άλλες παρατάξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στο τέλος αποφασίστηκε ομόφωνα να βγάλει η  ΕΛΜΕ σχετική ανακοίνωση και να προωθηθούν τα αιτήματα των σχολείων για έγκριση των ολιγομελών τους τμημάτων σε: ΟΛΜΕ, ΠΔΕ και ΥΠΑΙΘ.
2. Για τα κενά και τους αναπληρωτές: έγινε ενημέρωση από το μέλος του Δ.Σ. που είναι και αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ. Προτείναμε, και με παρέμβαση της ΕΛΜΕ αν χρειαστεί, να αναρτηθούν όλα τα κενά στο site της ΔΔΕ για να έχουν πρόσβαση όλοι οι αναπληρωτές  και να υπάρχει διαφάνεια στις τοποθετήσεις, οι οποίες για αυτό το λόγο να γίνουν όλες σε μία φάση.  Με την πρόταση συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις.
3. Για την πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου Γ.Μπεντενίτη: ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ προσκόμισε απόφαση συμπαράστασης του συλλόγου διδασκόντων του ΓΕΛ Βουνάργου.Η ΑΡΠΑ είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα με ανακοίνωσή της, μέσα στο καλοκαίρι, κατά της πειθαρχικής δίωξης του συναδέλφου. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ αποφάσισε ομόφωνα την άμεση έκδοση ανακοίνωσης συμπαράστασης προς το συνάδελφο, η οποία θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στην ΟΛΜΕ από την οποία θα ζητηθεί συνδικαλιστική και νομική στήριξη. 
4. Για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή του Κατακόλου: εισηγηθήκαμε να πάρει η ΕΛΜΕ θέση στην επικείμενη έναρξη της διαδικασίας εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή του Κατακόλου, μετά και από τη δημιουργία της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΛΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ», που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και ζητά την στήριξη των τοπικών σωματείων. Η άποψή μας για το θέμα είναι εξ αρχής ξεκάθαρα αρνητική για τους παρακάτω λόγους : 
            Περιβαλλοντικοί: σε περίπτωση ατυχήματος θα είναι τεράστια η καταστροφή στον τουρισμό, την αλιεία και την γεωργία. Όσο και αν διατείνονται διάφοροι υπεύθυνοι για τον ασφαλή τρόπο εξόρυξης, ξέρουμε, ότι ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή, η οποία θα επιβαρυνθεί περισσότερο καθώς υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, ότι οι ίδιες οι εξορύξεις πολλές φορές δημιουργούν σεισμικά φαινόμενα. 
        Πολιτικοί -Οικονομικοί: είναι γνωστό πως η όλη διαδικασία εξόρυξης των πετρελαίων στο Κατάκολο σχεδιάστηκε στα πλαίσια της επιβολής των μνημονιακών υποχρεώσεων. Από τα κέρδη, κάποια “ψίχουλα” θα δοθούν στην τοπική περιοχή, τα περισσότερα θα δοθούν στο κράτος για την αποπληρωμή του ληστρικού χρέους. Για το λόγο αυτό και η ΕΛΜΕ εξ αρχής εναντιώθηκε στο όλο εγχείρημα. Ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το τεχνοκρατικό επιχείρημα της δήθεν ανάπτυξης, αυτή δεν διασφαλίζεται από την υπάρχουσα συμφωνία και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί το ρίσκο. Ούτε τέλος οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αρκούν να αλλάξουν την κατάσταση. Έρχονται να μας υποσχεθούν κάποια ψίχουλα από το “ψωμί” που μας κλέβουν. 
Σε αυτό το σκεπτικό συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις και αποφασίστηκε το προεδρείο να ετοιμάσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

Τέλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης, θέσαμε και το θέμα των παράτυπων μετεγγραφών στη βάση του ότι δεν μπορεί με αυτές να αλλοιώνεται ο προγραμματισμός της εύρυθμης και δυναμικής λειτουργίας των σχολείων ούτε να συνεχίζονται οι παθογένειες του παρελθόντος. Το θέμα δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τις άλλες παρατάξεις.
09/09/2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου