Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Έγκριση ολιγομελών τμημάτων

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΕΛΜΕ Ηλείας αναφέρει στις ανακοινώσεις της ότι η οριστικοποίηση των τμημάτων στο τέλος της σχολικής χρονιάς δημιουργεί προβλήματα στις επιλογές των μαθητών των ΕΠΑΛ.(στην επιλογή τμήματος). Στα σχολεία 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, ΕΠΑΛ Κρεστένων, ΓΕΛ Βουνάργου, και ΓΕΛ Καράτουλα τα τμήματα που δεν εγκρίθηκαν και μετά τις αποφάσεις έγκρισης ολιγομελών του ΠΔΕ και του ΥΠΑΙΘ είναι τα εξής : α) Έξι (6) τμήματα στους τομείς Πληροφορικής - Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος- Ηλεκτρολογίας – Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας. β) Δύο (2) τμήματα στα ΓΕΛ Βουνάργου,και ΓΕΛ Καράτουλα.
Πρόκειται για περιφερειακά σχολεία που αν δεν εγκριθούν τα τμήματα θα είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές ή να μετακινούνται (για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών) ή να μετακομίσουν στο πλησιέστερο αστικό κέντρο. 
Με έγγραφό του το Υπουργείο προς τα ΕΠΑΛ επιτρέπει εγγραφές και μετεγγραφές για ελάχιστο διάστημα μόνο στα ήδη εγκεκριμένα τμήματα, απόφαση που ισοδυναμεί με κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών. Ταυτόχρονα το Υπουργείο με έγγραφό του, το οποίο προωθήθηκε από τη ΔΔΕ, προς τις Διευθύνσεις των ΕΠΑΛ ζητά να ενημερωθούν άμεσα οι μαθητές που έχουν εγγραφεί σε ολιγομελή τμήματα που δεν εγκρίθηκαν (είτε με απόφαση ΠΔΕ ή με την υπ’ αριθμ. 1341161/Υ2/30-08-2019 ΥΑ), ούτως ώστε να προλάβουν να τροποποιήσουν την εγγραφή τους, αν αυτό επιθυμούν, δηλαδή να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους για το τι θέλουν να σπουδάσουν!! 
Το ζήτημα της επιλογής τομέα και ειδικότητας στα ΕΠΑΛ, καθώς και ομάδας προσανατολισμού στα Λύκεια είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που τα δηλώνουν. Η επιλογή τομέα, ειδικότητας και ομάδας προσανατολισμού είναι απαράδεκτο να οδηγείται «στην κλίνη του Προκρούστη». Είναι μια επιλογή που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον των μαθητών, προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό. Είναι απαράδεκτο να τίθενται οποιαδήποτε εμπόδια σε αυτή την απόφαση του μαθητή. 
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι την περίοδο των εγγραφών υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα στο σύστημα εγγραφής των μαθητών,(αυτό προκύπτει από τις μαρτυρίες των συναδέλφων διευθυντών και εκπαιδευτικών που βοηθούσαν να γίνουν οι εγγραφές). Η οριστικοποίηση των τμημάτων στα ΕΠΑΛ έγινε μετά το πέρας των εγγραφών της Β φάσης στις 07/ Ιουλίου /2019. Η εμπειρία έχει δείξει ότι κατά το μήνα Σεπτέμβριο είναι αρκετοί οι μαθητές που απευθύνονται για εγγραφές και μετεγγραφές στα ΕΠΑΛ. 
ΖΗΤΑΜΕ 
➢ Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ,ΕΠΑΛ. 
➢ Η οριστικοποίηση των τμημάτων να γίνεται μετά την ολοκλήρωση εγγραφών 
και μετεγγραφών. (τέλος Σεπτέμβρη).
➢ Να υπάρξει νομοθετική ακύρωση της ΥΑ για το κατώτατο όριο μαθητών των 
τμημάτων.
 ➢ Σε τομείς, ειδικότητες και ομάδες προσανατολισμού να γίνονται αυτομάτως 
δεκτά όλα τα τμήματα.
 ➢ 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια. 
➢ Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. 
➢ Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με 
μαθησιακές δυσκολίες 
ΠΥΡΓΟΣ 05/09/2019 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου