Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ο ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΒΕΪΚ" από την Θεατρική Ομάδα Πύργου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΒΕΪΚ" από την Θεατρική Ομάδα Πύργου. 

Συνεχίζονται στο θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ" Πύργου οι παραστάσεις του έργου "Ο ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΒΕΪΚ" από την Θεατρική Ομάδα Πύργου.

Ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό έργο του Γιάροσλαβ Χάσεκ. Με όπλο τη σάτιρα και το σαρκασμό, το έργο χτυπάει τη μιλιταριστική εξουσία στρατιωτικών και πολιτικών, τον παραλογισμό και τη βαρβαρότητα του πολέμου.
Όπως πάντα  η Ευανθία Στιβανάκη με την δική της ξεχωριστή ματιά και την πολυετή θεατρική της εμπειρία, θα δώσει στην παράσταση αυτό το κάτι «ιδιαίτερο» που θα συζητηθεί βάζοντας και πάλι ψηλά τον πήχη.


«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» θεωρείται ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Kαλοσυνάτος, πρόσχαρος και αφελής, ο Σβέικ γίνεται ο πιο πιστός Τσέχος στρατιώτης του αυστριακού στρατού. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, καλείται να υπερασπιστεί την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Οι σπαρταριστές περιπέ¬τειες του πιο πιστού Τσέχου στο στράτευμα, καθώς και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις όπου εμπλέκεται, μάταια, για να φτάσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, προκαλούν το γέλιο – ένα γέλιο που κρύβει τον αγώνα και τη λαχτάρα για την ελευθερία. Ο «αντιήρωας» Σβέικ, μέσα από το ανατρεπτικό του χιούμορ και τις κωμικοτραγικές καταστάσεις όπου εμπλέκεται, αποδεικνύει τη ματαιότητα της ανθρώπινης φιλοδοξίας και τον παραλογισμό του πολέμου.

Το έργο, εκτός του γέλιου που προσφέρει, κινεί τη σκέψη και τη συνείδηση του θεατή. Ο κωμικοτραγικός Σβέικ είναι ανιδιοτελής πατριώτης, ένας λαϊκός άνθρωπος, που με την άδολη «πανουργία» του αντιστέκεται στον παραλογισμό και την αγριότητα του πολέμου. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» και το νέο θεατρικό βήμα της Θεατρικής Ομάδας Πύργου που όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία της στο σανίδι διαμορφώνει την θεατρική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας.


Το έργο βασίζεται σε διασκευή του Σωτήρη Πατατζή και το έχει σκηνοθετήσει μια μεγάλη μορφή στον τομέα αυτόν, η Ευανθία Στιβανάκη.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου