Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Τα ΣΔΕ είναι σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και όχι «δεύτερης» κατηγορίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
Όχι στον εμπαιγμό του Υπουργείου.
Άμεση χρηματοδότηση ΤΩΡΑ και λήψη όλων των μέτρων για τη λειτουργία τους.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας επιτελούν ένα σημαντικότατο έργο που στόχο έχει την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την παροχή της δυνατότητας πρόσβασης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο μορφωτικό αγαθό.

Στα χρόνια της λειτουργίας τους εκατοντάδες εκπαιδευόμενοι επανεντάχθηκαν κοινωνικά, επαγγελματικά και αποκόμισαν γνώσεις και πτυχία που τους βοήθησαν να αλλάξουν τη ζωή τους. Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ συνέχισε στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Γενικό Λύκειο) και μερικοί προχώρησαν στο Πανεπιστήμιο κι έλαβαν τίτλους ανώτατων ιδρυμάτων.
Παρόλα αυτά, στα χρόνια της λειτουργίας τους αντιμετωπίστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως «δεύτερης κατηγορίας» σχολεία, με σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη στελέχωση τους και τη χρηματοδότηση τους.
Ωστόσο, ο κατήφορος της εγκατάλειψής τους από την κυβέρνηση τη φετινή χρονιά, όχι μόνο δυσχεραίνει τη λειτουργία τους αλλά τείνει να την καταστήσει αδύνατη!
Από το Δεκέμβριο 48 Διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνουν το τραγικό αδιέξοδο της υπολειτουργίας των σχολείων, τον αρνητικό της αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό έργο και τους εκπαιδευόμενους και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια αναμονής.
Όχι στον εμπαιγμό του Υπουργείου.
Το Υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε και συνεχίζει να αδιαφορεί, αντί να σκύψει στα προβλήματα των ΣΔΕ και να δώσει άμεση λύση, ενώ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οικονομικός διαχειριστής των σχολείων, εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! στη χρηματοδότηση και στελέχωση των ΣΔΕ, εμπαίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ.
Για ποια έγκαιρη και επαρκή στελέχωση μιλάμε όταν:
Αποτέλεσμα εικόνας για σχολεία δεύτερης ευκαιρίαςτο ίδιο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ κομπάζει στην ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα» (!) στη στελέχωση: «Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, η στελέχωση των ΣΔΕ κατά τη σχολική περίοδο 2018-19 πραγματοποιήθηκε εγκαίρως», παραδεχόμενο έτσι τα προβλήματα και θεωρώντας κατόρθωμα το αυτονόητο, δηλαδή την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Σιωπά όμως στο ερώτημα σχετικά με τις ενέργειές του ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη στελέχωση και του χρόνου.

Και για ποια «επαρκή» χρηματοδότηση μιλάμε όταν:
·  τα ΣΔΕ έμειναν εδώ και 1,5 χρόνο με ελλιπή ή και χωρίς καθόλου χρηματοδότηση.
·  Ανύπαρκτη είναι η χρηματοδότηση της τρέχουσας χρονιάς, ακόμα και για βασικές δαπάνες όπως γραφική ύλη (άκρως απαραίτητη για τα ΣΔΕ καθώς δεν προβλέπονται σχολικά βιβλία), συντήρηση των μηχανημάτων και καθαριότητα.
Ακόμη και για την απαρχαιωμένη τεχνολογική υποδομή (φορητοί υπολογιστές, προβολικά μηχανήματα, εκτυπωτές, φωτοτυπικά) δεν υπάρχουν κονδύλια στοιχειώδους συντήρησης και λειτουργίας.
·  Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές αμείβονται μονίμως με πολύμηνες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες στην καθημερινότητα, κάποιοι να χάνουν και το επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι.

Τα ΣΔΕ και φέτος λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο και τον εθελοντισμό των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων.

Να μπει τέλος στο τραγικό αδιέξοδο των ΣΔΕ.
Άμεση χρηματοδότηση των ΣΔΕ ΤΩΡΑ και λήψη όλων των μέτρων για τη λειτουργία τους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο να προχωρήσει εδώ και τώρα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των Διευθυντών, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων των ΣΔΕ, εξασφαλίζοντας την άμεση χρηματοδότηση τους.

          Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε κινητοποίηση στήριξης - συνάντηση με τον Υπουργό.

Α.Ρ.ΠΑ, 28-2-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου