Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών. Στηρίζουμε δυναμικά όλες τις κινητοποιήσεις στις 8 Μάρτη


 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Το Υπουργείο παιδείας εξακολουθεί να καταπατά το θεμελιώδες δικαίωμα της εργαζόμενης μητέρας στη μητρότητα όπως και το δικαίωμα του παιδιού στην μητρική παρουσία. Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, αν και είναι ελαστικά εργαζόμενες, καλούνται να κάνουν την ίδια εργασία με αυτή των μόνιμων εκπαιδευτικών, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ εξακολουθούν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί μέχρι στιγμής δικαιούνται συνολικά 119 μέρες άδειας, πριν (άδεια κύησης) και μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Ύστερα από την οργάνωση της Καμπάνιας της μητρότητας, τον αγώνα αναπληρωτών και συλλογικοτήτων και την στήριξη εκπαιδευτικών σωματείων σε Π.Ε και Δ.Ε. για πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών, όσον αφορά τις άδειες μητρότητας το ΥΠΠΕΘ θεσμοθετεί άδεια ανατροφής 3,5 μηνών. Στο τόσο δίκαιο και ζωτικό αίτημα χιλιάδων εκπαιδευτικών οι 3,5 μήνες δεν επαρκούν και σε καμία περίπτωση δεν κατοχυρώνουν ούτε προστατεύουν τις ελαστικά εργαζόμενες μητέρες. 
Εξακολουθούν, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, να στερούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας, άδεια ασθένειας τέκνου, και να έχουν λειψά δικαιώματα κατά την άδεια μητρότητας. Έτσι, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόωρο αποθηλασμό και στον βάναυσο αποχωρισμό του βρέφους από τη μία πλευρά, και την άδεια άνευ αποδοχών, ενσήμων και προϋπηρεσίας από την άλλη.
Επισημαίνουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική της αδιοριστίας ουσιαστικά καταργεί οποιαδήποτε συνθήκη εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας για οποιονδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό. Οι αναπληρώτριες δουλεύουν για χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αντιμετωπίζουν το δίλημμα της μητρότητας ή της συνέχισης της δουλειάς. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μητέρες αναπληρώτριες βρεφών  οδηγούνται στην παραίτηση, κατ' ουσίαν απόλυση, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων φροντίδας ενός μωρού και σε συνδυασμό με τις δραματικά αναντίστοιχες θέσεις των βρεφονηπιακών σταθμών. Πλάι στον αγώνα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς κι εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους, οφείλουμε να απαντήσουμε στη βία που βιώνουν χιλιάδες συναδέλφισσες απαιτώντας ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΤο Υπουργείο παιδείας οφείλει να εξισώσει πλήρως τα δικαιώματά τους με αυτά των μόνιμων συναδέλφων. Εμείς δεν πρόκειται ούτε να επαναπαυτούμε ούτε να αρκεστούμε σε λειψές τροπολογίες που υποβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας!    
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
Χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης και άδειας ασθένειας τέκνου. 
Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και ενσήμων για όσες/όσους εξαναγκάστηκαν σε άδειες άνευ αποδοχών.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

την ΟΛΜΕ να στηρίξει μέχρι τέλους την πλήρη προστασία της κύησης και της μητρότητας για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς με κάθε μέσο, συνδικαλιστικό και νομικό
τις συναδέλφισσες αναπληρώτριες, να ζητήσουν τη στήριξη της ΕΛΜΕ και σε συνεργασία μαζί της, να καταθέσουν στη ΔΔΕ αιτήσεις που θα απαιτούν  9μηνη άδεια ( όπως ακριβώς την αιτούνται οι μόνιμες συναδέλφισσες),  άδεια για επαπειλούμενη κύηση και αίτηση για επιστροφή αναδρομικών μισθών, ενσήμων, μορίων για όσες συναδέλφισσες πήραν, «τιμωρητική», άνευ αποδοχών άδεια. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και υποστήριξης από σωματεία, επιτροπές και εργαζομένους που θα σηκώσουν την κάθε περίπτωση και θα στηρίξουν τον αγώνα κάθε συναδέλφισσας.

5/3/2019





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου