Κυριακή 19 Μαΐου 2019

"Η προσβολή" (L’Insulte): η ταινία της Τρίτης στο θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ"

Οι Κινηματογραφικές Βραδιές σας προσκαλούν αυτή την Τρίτη 21 Μαΐου,  στις 9:00 μ.μ στο Θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ"
στην προβολή της ταινίας 

Η προσβολή (L’Insulte)  

Η ταινία του Ζιάντ Ντουεϊρί που κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Καμέλ Ελ Μπάσα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2017 και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.  

Χώρα:Λίβανος, Βέλγιο, ΗΠΑ
Διάρκεια: 1 hours 52 minutes
Σκηνοθέτης:Ζιάντ Ντουέιρι
Ηθοποιοί:Αντέλ Καράμ, Κάμελ Ελ Μπάσα, Καμίλ Σαλαμέ
Γλώσσα:Αραβικά

Σε μια γειτονιά της Βηρυτού, ένα συνεργείο του δήμου, διορθώνει κατασκευαστικά λάθη στους δρόμους, τρύπες στο οδόστρωμα. Κάτω από το μπαλκόνι του Τόνι και της εγκύου γυναίκας του Σιρίν, ο εργοδηγός Γιασέρ θα βραχεί από τα νερά του μπαλκονιού τους και θα του ζητήσει να προσέχει και δίχως την άδειά του θα δοκιμάσει να διορθώσει την υδρορροή τους. Μόνο που στην διάρκεια αυτής της σύντομης διαδικασίας, οι δυο άντρες θα έρθουν σε αντιπαράθεση και μια προσβλητική κουβέντα του Γιασέρ προς τον Τόνι, θα γίνει η αρχή μιας αντιπαράθεσης που γρήγορα θα ξεφύγει από τον έλεγχό τους.

Η ουσία της βεβαίως βρίσκεται όχι στην ίδια την πράξη ή τα λόγια που ειπώθηκαν –και στη συνέχεια στις πράξεις που θα ακολουθήσουν- μα στην ίδια τους την ταυτότητα, στο γεγονός ότι ο Τόνι είναι χριστιανός Λιβανέζος κι ο Γιασέρ Παλαιστίνιος και στο πως ο πρώτος δεν κρύβει ιδιαίτερα την εχθρότητά του απέναντι στους Παλαιστινίους.

Και με αφορμή μερικές μόνο λέξεις, το φιλμ , το φιλμ του Νταουεϊρί θα δοκιμάσει να μιλήσει για κάτι πολύ μεγαλύτερο για το εκρηκτικό φυλετικό και θρησκευτικό καζάνι που βράζει στην Λιβανέζικη κοινωνία αλλά κι ολόκληρη την μέση ανατολή.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Ziad Doueiri, με το «L’ Insulte», το οποίο ακολουθεί το εξίσου συγκλονιστικό “The Attack”, επιχειρεί να δημιουργήσει ταινίες μυθοπλασίας που αγγίζουν ηθικά ζητήματα και κοινωνικές /ιστορικές πραγματικότητες. Ο Ziad Doueiri, ο οποίος στα 18 του χρόνια μετανάστευσε στην Αμερική και έγινε γνωστός ως βοηθός κάμερας για έναν αριθμό ταινιών του Ταραντίνο, με την επιστροφή του στο Λίβανο το 2011, φαίνεται πως στρέφει το ενδιαφέρον του στα ζητήματα που προκύπτουν εντός της πατρίδας του, τα οποία επιχειρεί να θίξει και έμμεσα να σχολιάσει μέσα από τις δυο του τελευταίες ταινίες.

Παράλληλα, οι δυο πρωταγωνιστές της ταινίας, Adel Karam και Kamel El Basha παραθέτουν εξαιρετικές ερμηνείες, χωρίς υπερβολές και συναισθηματικά ξεσπάσματα, καταφέρνοντας να προωθήσουν την πολυπλοκότητα της ιστορίας και των χαρακτήρων.



ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί αν και παρουσιάζει γεγονότα και ιδεολογίες που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο τόπο, η ταινία θίγει θέματα ρατσισμού, κοινωνικών στερεοτύπων και ιδεολογιών που αναπτύσσονται ανάλογα με την ιστορία κάθε τόπου και παρουσιάζει ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα απευθυνόμενη σε ένα ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας. Άλλωστε, η ιστορία, η οποία μοιάζει φαινομενικά απλή αλλά εξελίσσεται σε μια έντονη δικαστική και κοινωνική διαμάχη, μεταφέρει μια φανταστική ιστορία που ίσως να μην απέχει και τόσο από μια πιθανή πραγματικότητα.

Δείτε το trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-csKQ12UvMQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου