Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΘΕΜΑ:ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Κύριε υπουργέ καλημέρα!

Θεωρήσαμε αναγκαίο ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας να σας μεταφέρουμε (με την δική μας οπτική) μια εικόνα που προέρχεται από την «ταραγμένη» περιοχή της Ηλείας, διατυπώνοντας  παράλληλα και μερικές σκέψεις-προτάσεις.
«Για ένα ακόμα 24ωρο η Δυτική Ελλάδα επλήγη από δεκάδες σεισμικές δονήσεις, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα σε όλη τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, αλλά κυρίως στην περιοχή της Ηλείας. Ενδεικτικό της διέγερσης που υπάρχει στην περιοχή είναι το γεγονός, ότι από τις 07:00 το πρωί της Τρίτης μέχρι και στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης, σημειώθηκαν συνολικά 37 σεισμικές δονήσεις με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν τα 3,4 Ρίχτερ.» (patrastimes.gr). «Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νομό μας, αφού μόνο χθες τη νύχτα καταγράφηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έξι δονήσεις. Η μεγαλύτερη δόνηση (3,6R) σημειώθηκε λίγο πριν τις 5:30 τα ξημερώματα, με επίκεντρο την περιοχή κοντά στην Ανδραβίδα. Το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώθηκαν δύο ακόμη έντονες σεισμικές δονήσεις 4,1R στα Λεχαινά και 3,4R στην Κυλλήνη.» (patrisnews).
Είναι γνωστό ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η μέχρι τώρα έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής σίγουρα τους επηρεάζει αρνητικά. Αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χάνοντας αρκετές ώρες διαβάσματος κλπ.. Είναι επίσης γνωστό ότι ο σεισμός είναι ένα στρεσογόνο γεγονός που αποτελεί τραυματική εμπειρία επειδή προξενεί έντονο φόβο και αίσθημα αβοήθητου σε παιδιά και ενήλικες και τροποποιεί τη βιολογική και ψυχολογική τους ισορροπία.
Κύριε υπουργέ ζώντας από κοντά το πρόβλημα, προσπαθώντας να εκφράσουμε τις αγωνίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σας παραθέτουμε μερικές σκέψεις- προτάσεις:
α) Ως αποδέκτες της έντονης ανησυχίας των μαθητών και των γονέων τους, θεωρούμε αναγκαίο (ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου) να βρίσκονται σε ετοιμότητα  η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας -χωρίς βεβαίως να προκαλείται πανικός- προκειμένου, αν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν μέτρα που να στοχεύουν  στην ανακούφιση των μαθητών της Βόρειας Ηλείας  που ζουν σε κατάσταση φόβου και ανασφάλειας (π.χ. αυξημένη μοριοδότηση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου). 
β) Να δοθεί, επίσης, στα σχολεία που δεν λειτουργούν λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων, αν είναι αναγκαίο, παράταση στις χρονικές προθεσμίες που τρέχουν για ολοκλήρωση διαδικασιών σχετικών με πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις. 
γ) Ίσως είναι μια ευκαιρία να θεσπισθεί το μητρώο ελέγχων, επισκευών και συντήρησης  για όλα τα σχολικά κτήρια της Ηλείας.

ΥΓ.1 Tα σχολεία στους δήμους Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Πηνειού  παραμένουν κλειστά από την Τρίτη 14/05/2019.

ΥΓ.2  Για την αποφυγή  περαιτέρω πανικού αποδέκτης των σκέψεών μας  είναι μόνο το υπουργείο.

ΠΥΡΓΟΣ 15/05/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου