Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Προβολή-Συζήτηση: "Backpack full of cash" η καταστροφή του δημόσιου σχολείου των ΗΠΑ


Poster 3_001.jpg
Οι Κινηματογραφικές Βραδιές σας προσκαλούν αυτή την Τρίτη, 7 Μαΐου  στις 9:00 μ.μ στο Θέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου, στην προβολή του ντοκιμαντέρ  “Backpack full of cash”.


Σκηνοθέτης: Σάρα Μονταλ
Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 22 Οκτωβρίου 2016  
Αφηγητής: Ματ Ντέιμον
Ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον

Παραγωγοί: Σάρα Μονταλ, Vera Aronow 

 Η ταινία πραγματεύεται την όλο και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, μέσω των σχολείων charter, τα σχολεία με κουπόνια και τα ηλεκτρονικά σχολεία.
Με παραδείγματα από τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ορλεάνη, το Νάσβιλ και άλλες πολιτείες αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα, πώς οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση πηγαίνουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αντί για τα δημόσια σχολεία, πώς οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση της Αμερικής έχουν δημιουργήσει «προνομιακές νησίδες μέσα σε μια θάλασσα ανισότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους δημιουργούς της ταινίας. «Πρωταγωνιστές» της είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στο σχολείο της αγοράς και της εμπορευματοποίησης.   

Μία ταινία που ρίχνει φως στα αίτια των μεταγενέστερων εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων στην Αμερική σε μία χρονική περίοδο που όλοι πίστευαν ως αναπότρεπτη αυτήν την κατάσταση (ο αριθμός των απεργών το 2018 ήταν ο μεγαλύτερος μετά από το 1986, όταν το 2017 ήταν η δεύτερη χρονιά με το χαμηλότερο ποσοστό απεργών στις ΗΠΑ από το 1947, όταν και άρχισε να γίνεται η επίσημη καταγραφή τους). Τις ημέρες που οι δρόμοι της Αθήνας γέμιζαν από τους απεργούς εκπαιδευτικούς ενάντια στο προσοντολόγιο του Υπουργείου Παιδείας, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ,δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί απεργούσαν και διαδήλωναν στους δρόμους της πόλης μαζί με γονείς, μαθητές βοηθητικό προσωπικό και άλλους εργαζόμενους. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει ανοίξει μια νέα, ιστορική σελίδα στο εργατικό κίνημα των ΗΠΑ. Οι δάσκαλοι στην Αριζόνα εμφανίστηκαν αυτές τις μέρες στα σχολεία φορώντας κόκκινα – το χρώμα που φορούσαν οι απεργοί – ενώ στην πολιτεία της Οκλαχόμα συζητούν την οργάνωση απεργίας την περίοδο εξετάσεων. 
 Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις αιτίες που οδηγούν σε απροσδόκητες κινητοποιήσεις ώστε να καταλάβουμε ότι όταν υπάρχουν αυτές το κίνημα θα ξεσπάσει όσο κι αν το σύστημα νιώθει ότι ελέγχει τις καταστάσεις.

  
Δείτε το trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nL4WIUa2LyA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου