Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Λέμε ΌΧΙ στην υποχρεωτική παρακράτηση της εισφοράς για την ΟΛΜΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για υποχρεωτική παρακρατηση συνδρομήςΤο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (η πλειοψηφία ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποφάσισε στις 5/2/2019 την καθολική συγκέντρωση των συνδρομών κεντρικά (δηλαδή μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών) υλοποιώντας απόφαση του 12ου Συνεδρίου (2005). Αποφάσισε επίσης να προωθήσει στις ΔΔΕ την απόφαση αυτή και να ζητήσει την   υποχρεωτική παρακράτηση των συνδρομών από τις μισθολογικές καταστάσεις των συναδέλφων, ενώ οι τοπικές ΕΛΜΕ θα συγκεντρώσουν τις αρνητικές δηλώσεις των συναδέλφων που δεν επιθυμούν να παρακρατείται η συνδρομή τους κεντρικά.

Η όλη δικαιολόγηση της απόφασης αυτής μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς:


  • Δεν μπορείς να επικαλείσαι μειωμένους ισολογισμούς και μειωμένα έξοδα απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει έως και το 40% των εισοδημάτων τους από το νέο μισθολόγιο.
  • Όσον αφορά το φαινόμενο της “συνεχούς μείωσης του αριθμού των καθηγητών” είναι κάτι που η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ όφειλε να το θυμάται στους περσινούς (αλλά και φετινούς) αγώνες των αναπληρωτών για τους διορισμούς, όπου απλά “συρόταν” χωρίς καμία ουσιαστική δυναμική πρωτοβουλία.
  • Επίσης αναφέρει στο ενημερωτικό σημείωμα, πως όπου το μέτρο έχει εφαρμοστεί (ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ) έχει αυξηθεί η συμμετοχή.  Για να αυξηθεί η συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες του κλάδου απαιτείται συνδικαλιστική ηγεσία που θα  ασχολείται ουσιαστικά με τα οξυμμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, οργανώνοντας αγώνες για την επίλυσή τους. Και κάτι τέτοιο το έχει εγκαταλείψει προ πολλού η σημερινή ηγεσία της ΟΛΜΕ. Αντί αυτού πολλές φορές  βλέπουμε κάποιους εκλεγμένους να  φέρονται απλά ως κομματικοί εκπρόσωποι ή να “συγκεντρώνουν προϋπηρεσία” για προσωπική επαγγελματική εξέλιξη.
  • Το επιχείρημα της ΟΛΜΕ ότι η ίδια αποφασίζει για τον εαυτό της τον τρόπο που κρατάει το δικό της κομμάτι των εισφορών δεν έχει βάση. Οι εκπαιδευτικοί είναι μέλη του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της ΕΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ είναι μέλος της ΟΛΜΕ και η ΟΛΜΕ μέλος της ΑΔΕΔΥ. Μπορεί να εμφανιστεί  το παράλογο ένας εργαζόμενος (που του έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές για ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ μέσω της μισθοδοσίας αλλά όχι για ΕΛΜΕ) να είναι μέλος της ΟΛΜΕ, αλλά όχι της ΕΛΜΕ!
  • Τέλος δεν μπορείς να στηρίζεις το σκεπτικό σου σε μια απόφαση που πάρθηκε σε ένα συνέδριο πριν 14 ολόκληρα χρόνια και  δεν τόλμησε κανείς να την υλοποιήσει και να έρχεσαι χωρίς επικαιροποίηση να την εφαρμόσεις.
Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι: 

- Ο συνδικαλισμός δεν είναι «θεσμική» υποχρέωση. Η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτόν προκύπτει πρωτίστως από την ανάγκη οργάνωσης της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι από την αναγκαστική εγγραφή του σε ένα σωματείο. 
- Η απόφαση αυτή εμπλέκει το κράτος-εργοδότη στις συνδικαλιστικές διαδικασίες. Το κράτος που θέλει τα συνδικάτα «κοινωνικούς εταίρους» στην καταστολή των αγώνων και στην υποταγή των εργαζομένων.
- Παρακάμπτει τα πρωτοβάθμια Σωματεία (τις ΕΛΜΕ) και θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να κινηθούν σε αντίστοιχη κατεύθυνση υποταγής, προσπαθώντας να τις καταστήσει συνένοχες σε αυτό το παιχνίδι.

Σε αυτό το πλαίσιο:


  • Καλούμε την ΟΛΜΕ να αποσύρει την άκυρη –από κάθε άποψη- απόφασή της.
  • Θεωρούμε ότι οι Διευθύνσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρακρατούν υποχρεωτικά εισφορές από εργαζομένους, ως εκ τούτου καλούμε την Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας να μην προχωρήσει σε καμία τέτοια ενέργεια. 
  • Καλούμε την ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ να αρνηθεί κάθε εμπλοκή σε διαδικασία υποχρεωτικής παρακράτησης της συνδρομής από το μισθό των συναδέλφων. Να πάρει τις σχετικές δυναμικές πρωτοβουλίες για ακύρωση της απόφασης.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ανασυγκρότηση των συνδικαλιστικών σωματείων μακριά όμως από τον έλεγχο της κρατικής διοίκησης και μακριά από κάθε λογική εξαναγκασμού των συναδέλφων. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ανάγκη από συνειδητοποιημένα μέλη που θα εμπιστεύονται την πρωτοπορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Μόνο τότε θα υπάρξει η πραγματική ρήξη και ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Ε.Ε και ΟΟΣΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου