Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Ώρα για θερινό σινεμά!!.....



Οι Κινηματογραφικές Βραδιές, ξεκινώντας ένα κύκλο θερινών προβολών, σας προσκαλούν αυτή την Τρίτη 4 Ιουνίου,  στις 9:30 μ.μ στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου στην προβολή της ταινίας:

Ψυχρός Πόλεμος
(Zimna wojna)

Δραματική 2018 |Διάρκεια: 84'
Πολωνική ταινία, σκηνοθεσία Πάβελ Παβλικόφσκι με τους: Τζοάνα Κούλιγκ, Τομάς Κοτ, Άγκατα Κουλέσα



Υπόθεση:
Στην επαρχιακή Πολωνία του 1949 ο μουσικοσυνθέτης Βίκτορ γνωρίζει τη νεαρή, δυναμική και φιλόδοξη τραγουδίστρια Ζούλα, την οποία ερωτεύεται. Στη σκιά του Ψυχρού Πολέμου και για τα επόμενα 15 χρόνια, η παθιασμένη σχέση τους θα τους οδηγήσει στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Σπλιτ και πίσω στην Πολωνία, σταθμούς ενός αιώνιου και αδύνατου έρωτα.

Άραγε πόσο δυνατό είναι μια πολιτική κατάσταση να βρει αντίκρισμα στις ανθρώπινες σχέσεις; Πόσο δυνατό είναι μια ερωτική σχέση να βρει την αναλογία της στην ψυχροπολεμική πραγματικότητα, την οποία βιώνει ο μεταπολεμικός κόσμος; Και ύστερα ποια θα είναι η ποιότητα αυτής της σχέσης; Πώς θα μπορέσει να τοποθετηθεί απέναντι στο χρόνο και στις αλλαγές που τον συνοδεύουν; Ο Pawel Pawlikowski στη νέα ταινία του “Zimna wojna” (Cold War/Ψυχρός Πόλεμος), δημιουργεί την παραπάνω ερωτική σχέση με τους δικούς του σκηνοθετικούς κανόνες και με την εμπλοκή αντικρουόμενων πολιτισμικών και πολιτικών στοιχείων.
Ακολουθώντας την επιτυχία της “Ida”, το ασπρόμαυρο τετράγωνο κάδρο ξεχωρίζει αισθητικά στην ταινία, εξυπηρετεί την μελαγχολική ροπή της, αλλά συγχρόνως και την εσωτερικευμένη ποιητική της διάσταση. Το σβήσιμο των χρωμάτων χαρίζει στο φιλμ έναν πιο ψυχρό χαρακτήρα, ο οποίος επενδύεται με τραγούδια, χορούς, φορεσιές της πολωνικής (σλαβικής) παράδοσης.
εικόνα άρθρου (Zimna wojna, του Pawel Pawlikowski)

Κάπως έτσι, μέσα από το φολκλόρ στοιχείο ξεπηδά η ρομαντική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών, η οποία συμπλήρωνει και αναδεικνύει έντεχνα τον δραματικό χαρακτήρα ολόκληρης της ταινίας. Ελλειπτικότητα χαρακτηρίζει τη σκηνοθετική ματιά του Pawlikowski, ο οποίος ακολουθεί την πορεία της σχέσης τους, αφήνοντας κενά που μεσολαβούν, το ίδιο ασπρόμαυρα με τα πλάνα του, με σκοπό να τα γεμίσει ο θεατής με το δικό του χρώμα. 

Η εκφαστικότητα και η ορμητικότητα της Zula συγκρούεται μα και ισορροπεί με την εσωστρέφεια του Wiktor, ενώ οι δυο τους όσο αφήνονται στον έρωτα και πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο παράλογα και βίαια απομακρύνονται·ρίχνονται σε ένα ατέρμονο και αδηφάγο κυνηγητό και ακολουθούν τον ίδιο φαύλο κύκλο. Βρίσκονται για να χαθούν και ύστερα πάλι από την αρχή, υπηρετώντας μία πρωτόγνωρη ελκτικότητα. Υπάρχει το βίωμα του συναισθηματικού πολέμου, της σύγκρουσης που τους καθορίζει και τους διαμορφώνει τόσο σε σχέση με τον άλλο όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου