Διακαής επιθυμία των κυβερνώντων είναι η απόσυρση του κράτους από την εγγύηση των συντάξεων. Ο ν. Κατρούγκαλου προβλέπει με βήματα σταθερά τη σταδιακή μείωση των συντάξεων, ώστε στο τέλος οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να «επιλέξουν» ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες. Η ρήτρα* μηδενικού ελλείμματος που ισχύει για τις επικουρικές συντάξεις και το Μετοχικό Ταμείο (ΜΤΠΥ) εγγυάται τον εκφυλισμό των συντάξεων που δίνουν τα Ταμεία, για να αναζητήσουν «οικεία βουλήσει» οι εργαζόμενοι τη σωτηρία τους στο «λάκκο των λεόντων», δηλ. στους ιδιώτες. (*Όταν τα Ταμεία θα έχουν ελλείμματα, θα μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις και το κράτος δε θα τα καλύπτει).
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βιάζεται και θέλει να προσφέρει ως βορά στις ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες τις εισφορές από το μόχθο των εργαζομένων. Με το πρόσχημα ότι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας στην Επικουρική Σύνταξη δεν εγγυάται το μέλλον του Επικουρικού Ταμείου, ο νυν Υπουργός Εργασίας προωθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τα Επαγγελματικά Ταμεία. «Οι νέοι εργαζόμενοι να μπορούν να δημιουργούν έναν ατομικό συνταξιοδοτικό κουμπαρά... Είναι σημαντικό να ενισχύεται η ελευθερία επιλογών των νέων ανθρώπων.» (συνέντευξη Χατζηδάκη στην «Καθημερινή» 21.3.2021 ). Όπως είχαν την … ελευθερία στο παρελθόν οι συνταξιούχοι που «επένδυσαν» τα αποθεματικά των ταμείων τους στις χρηματιστηριακές εταιρείες ή σε ομόλογα Δημοσίου και έγιναν φύλλο και φτερό. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Οι ιδιωτικές Ασφαλιστικές περιμένουν σαν τα αρπακτικά να καταβροχθίσουν εν μια νυκτί τις εισφορές των εργαζομένων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξαΰλωση των Επικουρικών Συντάξεων των ήδη συνταξιούχων, αφού το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό Ταμείο) δε θα τροφοδοτείται πλέον από τις εισφορές των νέων εργαζομένων. Η αλήθεια είναι ότι ο ν. Κατρούγκαλου είχε στρώσει το δρόμο για την κεφαλαιοποίηση των Επικουρικών. Η Επικουρική Σύνταξη, πριν την ψήφιση του ν. 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου), ήταν το 20% του τελευταίου Μ.Κ, κατά την έξοδο από την υπηρεσία. Με το νέο νόμο, μέχρι 31.12.2014, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε χρόνο ανέρχεται στο 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου και από 1.1. 2015 εισάγεται η «νοητή κεφαλαιοποίηση», ανάλογα με τις εισφορές του ασφαλισμένου και το προσδόκιμο ζωής. Οι γυναίκες με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχουν μικρότερη επικουρική(!). Εισάγεται σιγά - σιγά το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής έχει γίνει. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδήγησε σε νέες μειώσεις όλων των Επικουρικών Συντάξεων.
Είναι φανερό ότι πίσω από τις δηλώσεις και εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνεται η επιθυμία της κυβέρνησης να αποσυρθεί το κράτος από την ευθύνη της έκδοσης των συντάξεων και να τρέχουν όλοι οι συνταξιούχοι στα Δικηγορικά και Λογιστικά Γραφεία, για να εκδοθεί η σύνταξή τους με πληρωμή από την τσέπη τους. Όπως τώρα όλοι συνωστίζονται στα γραφεία των εργατολόγων, για να ξεδιαλύνουν τις «Πυθικές» διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου.
Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο για την τύχη των συντάξεων από την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Η απόδοση της «επένδυσης», που υπόσχεται ο Υπουργός για τις Επικουρικές, δε θα έχει καμία εγγύηση και οι συνταξιούχοι θα έχουν την τύχη των συνταξιούχων στις ΗΠΑ οι οποίοι από τη χρεοκοπία (Οκτ. 2001) της ENRON ένα πρωί βρέθηκαν χωρίς συντάξεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομικών Πολ Ο’ Νιλ «Εταιρείες πάνε και έρχονται. Οφείλεται και αυτό στη μεγαλοφυΐα του καπιταλισμού … Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Οι άνθρωποι παίρνουν σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις και αναλόγως πληρώνουν τις συνέπειες ή γεύονται τους καρπούς.»
Αν οι προτάσεις του Χατζηδάκη, και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης, υλοποιηθούν, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε «επενδυτές», έτοιμοι για θυσία στα σφαγεία των ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών. Η καταστροφική αυτή πολιτική δεν πρέπει να περάσει. Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενωμένοι, με κινητοποιήσεις μπορούν να την ανατρέψουν και να υπερασπισθούν την Κοινωνική Ασφάλιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου