Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Θυμήθηκαν....το ωράριο διευθυντών για να καλύψουν τα κενά!!!

Έκπληξη και απορία δημιούργησε το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης με αρ. πρωτ. Φ 11.5/ 12905/ 4-11-2019 με το οποίο καλούνται οι διευθυντές σχολικών μονάδων Δ/θμιας να καλύψουν το υποχρεωτικό τους ωράριο διδασκαλίας. Η έκπληξη προέρχεται από το χρόνο που επελέγη για να σταλεί μια τέτοια διευκρίνιση-εντολή όταν τα σχολεία κοντεύουν να κλείσουν ήδη δύο μήνες λειτουργίας και όλα τα στοιχεία είναι καταχωρημένα από την πρώτη μέρα στο Πληροφοριακό Σύστημα. 

Το δόγμα του «νόμος και τάξη» άργησε για τη φετινή χρονιά και εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα ότι το Υπουργείο προσπαθεί να βγάλει από την πέτρα λάδι... Αναμένεται, όπως έχει εξαγγελθεί, η γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών και είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια περικοπής των κενών για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Έτσι δικαιολογείται και το επείγον της διαδικασίας απαιτώντας οι αλλαγές αυτές να γίνουν αυθημερόν και να καταχωρηθούν πάραυτα στο myschool. 
Καμία απολογία από το Υπουργείο για τις χαμένες διδακτικές ώρες ακόμα και σε μαθήματα εξεταζόμενα πανελλαδικά ή κάποια πρόταση για αναπλήρωση των χαμένων ωρών ή για ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά που πλήττονται από τη μη πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών. Η διαχείριση του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού έχει τελειώσει προ πολλού, οι συνάδελφοι έχουν καλύψει το διδακτικό τους ωράριο μετακινούμενοι πολλές φορές σε δύο, τρία ή τέσσερα σχολεία. Η ανακατανομή ωρών του προγράμματος στο μέσο του τετραμήνου μόνο αναστάτωση μπορεί να φέρει στο σχολικό περιβάλλον. Αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατανομή των τμημάτων, τις συγχωνεύσεις και τις κατανομές μαθητών είναι η διοίκηση, το Υπουργείο Παιδείας και τα τοπικά διοικητικά του όργανα και δε μπορεί να επιφέρουν αναστάτωση στον προγραμματισμό και τη λειτουργία των σχολείων. Κάνουμε έκκληση σε όσους έχουν τη διοικητική και επιστημονική-παιδαγωγική ευθύνη να σταματήσουν τη διαχείριση της μιζέριας και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. 
Βρισκόμαστε σε ένα νομό με κυρίως περιφερειακά σχολεία, με συναδέλφους που μετακινούνται ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα σε περισσότερα σχολεία για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου και με μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης σε πολλές σχολικές μονάδες. Η θέση της ΕΛΜΕ είναι οι διευθυντές να αναλαμβάνουν όλο τους το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο. Ταυτόχρονα όμως οι διευθυντές καλούνται να διαχειριστούν ένα μεγάλο όγκο καθημερινής γραφειοκρατίας και πολλά σοβαρά προβλήματα παιδαγωγικής φύσης που γίνονται όλο και σοβαρότερα αντικατοπτρίζοντας την κρίση της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας. 
Η ανεπάρκεια των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και η πολιτική απόφαση για περιορισμό των απαιτούμενων πιστώσεων που θα καλύψουν τα κενά της δεκάχρονης αδιοριστίας εκπαιδευτικών δεν μπορεί να φορτώνεται και πάλι στις πλάτες των εκπαιδευτικών. 
Η λύση στην υποστελέχωση των σχολικών μονάδων είναι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και η άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών της τρέχουσας χρονιάς. 
Πύργος 5/11/2019 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου