Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου για το ΔΣ της ΕΛΜΕ στις 05/11/2019

 
  Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω: 
- Κατάργηση τμήματος στο 3ο ΓΕΛ Πύργου:o Σύλλογος  Γονέων του 3ου ΓΕΛ Πύργου, σε συνέχεια των κινήσεων- αντιδράσεων του για την κατάργηση τμήματος στο σχολείο, με έγγραφό του ζήτησε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να πάρει θέση για την, με αυθαίρετο τρόπο, διάλυση της συνεδρίασης του Σχολικού Συμβουλίου  από τον Διευθυντή του σχολείου, που είχε συγκληθεί κατόπιν πρόσκλησης του ίδιου.
Για το λόγο μάλιστα αυτό, υπήρξε ενημέρωση από την πρόεδρο του Σ.Γ. του σχολείου στο Δ.Σ. Μετά την ενημέρωση και την αποχώρηση της προέδρου του Σ.Γ και ενός ακόμα μέλους αυτού, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, συζήτησε το θέμα εκτενώς. Η θέση της παράταξής μας ήταν ότι η ΕΛΜΕ οφείλει να τοποθετηθεί για εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και δεοντολογικούς λόγους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τελικά αποφασίστηκε  ομόφωνα να γίνει επίσκεψη- συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με το Διευθυντή και το Σ.Δ. του σχολείου και στη συνέχεια να επανεξεταστεί το θέμα. 
- Ενημέρωση για τη Γ.Σ. των ΕΛΜΕ ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ: ο πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε για το κλίμα, τα θέματα και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Γ.Σ. στην ΟΛΜΕ. Παρ’ όλο που συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο(αξιολόγηση, εκπαιδευτικά νομοσχέδια, Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, διορισμοί, κενά, ωράριο, οικονομικά, ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό κ.α.) και επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, οι συσχετισμοί δυνάμεων  και η στάση της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ) δεν επέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Καταψηφίστηκε η εισήγηση της ΟΛΜΕ από τη Γ.Σ. Προέδρων. Αποφασίστηκε κινητοποίηση- διαμαρτυρία την ημέρα κατάθεσης του αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης (Χρυσή Αυγή) στο δικαστήριο, ψήφισμα μη εξίσωσης του φασισμού με το ναζισμό, συναυλία-συγκέντρωση για τους διορισμούς στις 23/11/2019. Υπήρξε και μια θετική εξέλιξη, καθώς 43 ΕΛΜΕ της χώρας τάχθηκαν κατά της αξιολόγησης. Φαίνεται πως οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος και διαφοροποιούνται με την παρελκυστική στάση της ΟΛΜΕ. Οι 43 ΕΛΜΕ ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία την οποία οι πλειοψηφούσες παρατάξεις με αντικαταστατικές ενέργειες παρέκαμψαν. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση κατά της παραπάνω αντικαταστατικής μεθόδευσης της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ. 
- Πανελλαδική σύσκεψη(3/11): ο πρόεδρος του Δ.Σ. παρευρέθηκε ως παρατηρητής(αφού δεν υπήρχε απόφαση της ΕΛΜΕ για συμμετοχή) και όπως ενημέρωσε θα προσκομίσει στο Δ.Σ. υλικό από τη συνάντηση. 
- Κενά: διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη κάλυψης των κενών που παραμένουν ακάλυπτα. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά την πραγματοποίηση της γ΄ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών. 
- Ωράριο Διευθυντών: συζητήθηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα έκδοση ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ αναφορικά με το έγγραφο που στάλθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας, σχετικά με την κάλυψη του ωραρίου από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Η ΑΡΠΑ ανέπτυξε τη θέση της για κάλυψη από τους Διευθυντές, χωρίς εξαιρέσεις, του ωραρίου τους από την αρχή του διδακτικού έτους, καθώς αποτελούν μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων. Έτσι, δεν αποκόπτονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, τους συλλόγους και το μαθητικό δυναμικό. Τονίσαμε, όμως, ότι η επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής από τη Διοίκηση είναι άκαιρη και εκ του πονηρού, αφού, από τη μια, διανύεται ήδη ο τρίτος μήνας της διδακτικής χρονιάς και από την άλλη, η Διοίκηση είχε εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα από την αρχή του έτους από το Myschool. Η παραπάνω απόφαση της Διοίκησης αυτή τη στιγμή δημιουργεί  σοβαρή αναστάτωση στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων και στους μαθητές. Επίσης με ανήθικο τρόπο στρέφεται εναντίον των εκπαιδευτικών που είχαν πάρει τα ωράριά τους και οι οποίοι, αυτή τη στιγμή χωρίς δική τους υπαιτιότητα, θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ στην αρχή της χρονιάς είχαν τη δυνατότητα κοντινότερης επιλογής σχολείου.
- Πειθαρχική δίωξη Διευθυντή ΓΕΛ Βουνάργου: με έγγραφό του  το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την επιστολή της ΕΛΜΕ για « ΑΔΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ»,   προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου και στο Δήμο Πύργου ζητά ενημέρωση επί των θιγόμενων θεμάτων. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος. 
- Καταργήσεις- Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων: κατόπιν σχετικού εγγράφου από τη Διοίκηση, το Δ.Σ. συζήτησε το θέμα γενικότερα και ειδικότερα σε σχέση με το νομό. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με περιφερειακό σχολείο, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μια τάξη μόνο. Προτείναμε να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να γίνει μια παράσταση στο Δ.Δ.Ε., προτού καταθέσει την εισήγησή του στο ΥΠΑΙΘ. Η εκπρόσωπος της ΕΑΚ, αποστασιοποιήθηκε, διατηρώντας επιφυλάξεις. Τελικά συμφωνήθηκε η συγκέντρωση στοιχείων και διερευνητική παράσταση στο  σχετικό δημοτικό συμβούλιο. 
- Περιστατικό βίας στο 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας: είναι δεδομένη η αντίθεσή μας σε περιστατικά βίας που πλήττουν τη σχολική κοινότητα. Αποφασίστηκε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο σχολείο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. για συζήτηση-ενημέρωση με το σύλλογο διδασκόντων. 
- Προσφυγικό: αποφασίστηκε ομόφωνα η έμπρακτη στήριξη της ΕΛΜΕ σε περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων στο νομό. Η ΑΡΠΑ είχε θέσει το ζήτημα και στη Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2019 και είχε διατυπωθεί ίδια θέση. 
- Μεταφορά μαθητών 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας: εκπρόσωπος της ΑΡΠΑ ενημέρωσε για τα προβλήματα μεταφοράς που αντιμετωπίζουν μαθητές του εν λόγω σχολείου που προέρχονται από χωριά της Πηνείας. Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξετάσει το πρόβλημα.

10-11-2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου