Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

SIDEWAYS: η ταινία της Τρίτης



Οι Κινηματογραφικές Βραδιές σας προσκαλούν στην επόμενη προβολή, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 29/1/2019, στις 20.45, στον φιλόξενο χώρο του θεάτρου του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Η ταινία που διαλέξαμε για αυτή την εβδομάδα είναι μια γλυκόπικρη κομεντί του Αλεξάντερ Πέιν, με πλήθος βραβείων και διακρίσεων,  που θέτει με εύστοχο τρόπο διαχρονικούς προβληματισμούς για τη φιλία, τη μοναξιά, το γάμο και το χωρισμό.. 




Πλαγίως
Κομεντί 2004 | Έγχρ. | Διάρκεια: 124'
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν με τους: Πολ Τζιαμάτι, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Βιρτζίνια Μάντσεν, Σάντρα 
ΥΠΟΘΕΣΗ:Ο Μάιλς, επίδοξος συγγραφέας και λάτρης του κρασιού, και ο Τζακ, ένας ημι-αποτυχημένος ηθοποιός που παντρεύεται σε λίγες μέρες, ξεκινούν για κρασοκατάνυξη στους αμπελώνες της Σάντα Μπάρμπαρα. Η γνωριμία τους με δυο σερβιτόρες θα φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που τους χωρίζουν, αλλά και τις αδυναμίες των χαρακτήρων τους. Γλυκόπικρο χιούμορ και μύηση στα μυστικά του καλού κρασιού. Τιμήθηκε με Όσκαρ σεναρίου.   





Εκπληκτικό οδοιπορικό στην αυτογνωσία και τη γευσιγνωσία αλλά και σχόλιο πάνω στη μοναξιά και τον έρωτα, δοσμένο με τρυφερότητα, άφθονο χιούμορ και οξυδέρκεια. Εξοχες όλες οι ερμηνείες- ερμηνείες συγκρατημένες, ανθρώπινες, δοσμένες με λεπτότητα και εσωτερικότητα  
Κι αυτό το road movie του «αποχαιρετισμού στα όπλα» της ανδρικής ανεμελιάς, θα γίνει από τον Αλεξάντερ Πέιν ένα οδοιπορικό προς την αυτογνωσία - το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρεξ Πίκετ. Έστω κι αν οι ήρωες - και οι άνδρες, μέσω αυτών... - δεν ωριμάζουν ποτέ. Οι ήρωες του Πέιν είναι «μικροί», σαν εμάς, και βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι θα παραμείνουν για πάντα παιδιά. Και ερμηνεύονται έξοχα από τους Πολ Τζιαμάτι, Τόμας Χέιντεν Τσερτς. H διαφορά τους, όμως, από τους ήρωες άλλων, παρόμοιων, ταινιών - κι αυτό αποτελεί το σκηνοθετικό επίτευγμα του Πέιν - είναι ότι δεν θα γίνουν δυο μεσήλικοι-ξεμωραμένοι που μέχρι τα γεράματά τους θα παλιμπαιδίζουν και θα αποτελούν γραφικές, φολκλόρ φιγούρες δύο πάλαι ποτέ «περιθωριακών». Θα αποδεχτούν το «πέρασμα του χρόνου» πάνω τους και μέσα τους μόνο και μόνο για να μπορέσουν να σώσουν την αξιοπρέπειά τους.  

Επισυνάπτεται η αφίσα της ταινίας.   
Περιοχή συνημμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου