Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016


Ασφαλιστικό:  η ώρα της χαριστικής βολής

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρεί ακάθεκτη στην υλοποίηση των εντολών των δανειστών σχετικά με το ασφαλιστικό. Έρχονται να νομιμοποιήσουν και να ολοκληρώσουν τις προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις και έτσι να δώσουν την οριστική βολή και στο κοινωνικό δικαίωμα της ασφάλισης.
  • Αλλάζουν εντελώς τη λογική της κοινωνικής ασφάλισης. Μετατρέπεται  το υπάρχον λειψό αναδιανεμητικό σύστημα σε ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό. Εκεί λοιπόν που οι συντάξεις ήταν ένα κοινωνικό δικαίωμα εξασφάλισης των ανθρώπων που έβγαιναν από την παραγωγική ηλικία, αποτελούν πλέον ένα είδος απόδοσης όσων ασφαλιστικών εισφορών θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν στον εργασιακό τους βίο. Με αυτόν τον τρόπο  χρεώνονται οι εργαζόμενοι πλέον και την ανεργία που μαστίζει την κοινωνία και είναι συνέπεια των πολιτικών της Ε.Ε και των δανειστών.
  • Τα όρια ηλικίας αυξάνονται: στο 67ο έτος ηλικίας ή στο 62ο για όσους έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας.
  • Για πρώτη φορά η σύνταξη «έσπασε» στα δύο: θα αποτελείται από την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) και την ανταποδοτική με βάση τις συγκεντρωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ειδικά  για τις νέες γενιές, που εργάζονται σε συνθήκες ευελιξίας και ανεργίας, το τμήμα της «ανταποδοτικής σύνταξης» θα είναι μηδαμινό. (Ακόμη όμως και γι αυτούς που θα καταφέρουν να έχουν διαρκή πλήρη απασχόληση οι συντάξεις θα είναι μειωμένες από 15% έως 30% με βάση τα σημερινά δεδομένα).
  • Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα υπολογίζεται στο εξής σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός πλέον θα είναι ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας που ίσχυε πριν. (Με το παλιό σύστημα, ένας μισθωτός που είχε 35 χρόνια υπηρεσίας, υπολογιζόταν με συντάξιμο μισθό την τελευταία πενταετία γύρω στα 1.500 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα υπολογίζεται στα μόλις 1026 ευρώ).
  • Δραστικές μειώσεις μέχρι και σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, αφού θα εξαρτάται η παροχή τους από τα δημογραφικά δεδομένα (όσο περισσότεροι δικαιούχοι, τόσο μικρότερο το ποσό), τη μετονομασμένη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% των συντάξιμων αποδοχών για κάθε χρόνο ασφάλισης. (Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, δεδομένου ότι ο συντάξιμος μισθός είναι χαμηλότερος, πρέπει να δουλεύει πάνω από 45 χρόνια). Ταυτόχρονα, αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% για τους ασφαλισμένους και 4% για τους εργοδότες (από 3% και 3% αντίστοιχα).
  • Η εθνική σύνταξη προβλέπεται να είναι μειωμένη σε περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και σε περιπτώσεις αναπηρίας και δικαιώματος λόγω θανάτου. (Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλισμένος με ποσοστό αναπηρίας 50% έως 67% θα λαμβάνει μόνο το 50% της εθνικής σύνταξης. Πρόκειται για μια επιδεικτική περίπτωση διάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικής ευαισθησίας).
  • Καταργείται οριστικά από το 2019 το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται ένας νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10 % έως 15%, ενώ για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αυτές θα υπερβούν το 30%.
  • Κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας) και ενοποίησή τους σε έναν φορέα, τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση-ισοπέδωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ).
  • Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα ανέλθουν από το 7% στο 20%, μέχρι το 2019 και υπολογισμός εισφορών επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν εδώ τα μέτρα, καθώς υπάρχει η δέσμευση ότι θα παίρνονται κι άλλα μέτρα όταν το απαιτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πάνω από τις ζωές είναι ξεκάθαρα πλέον οι «αριθμοί» τους. (Άλλωστε υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα που έχουν μπει σαν ιδέα για περαιτέρω επεξεργασία όπως: εάν η εθνική σύνταξη θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ή αν οι αναγκαίες μέρες ασφάλισης για την κατώτερη σύνταξη θα αυξηθούν από τις 4500 στις 6000. Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις επιφυλάξεις των δανειστών για την καταβολή του εφάπαξ.)
  • Η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα «τρικ» να μετριάσει τις αντιδράσεις από την εκ νέου μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, οι οποίες ήδη έχουν περικοπεί έως και 40% τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα αντιμετωπίσει αρχικά τις μειώσεις που προκύπτουν με απόδοση κάποιας «προσωπικής διαφοράς» μέχρι το 2018, από όπου και μετά η σύνταξη θα αποδίδεται κανονικά με τα νέα μειωμένα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικός ο εμπαιγμός των ασφαλισμένων και το άθλιο πολιτικό τέχνασμα για να αποσοβήσει τις αντιδράσεις την ώρα που το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα νομοθετείται.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων δεδομένων: Με το παλιό σύστημα, για έναν μισθωτό που είχε 35 χρόνια υπηρεσίας, με μισθό την τελευταία πενταετία γύρω στα 1.500 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 70% και η αποδιδόμενη σύνταξη 1.040 ευρώ. Με το νέο σύστημα, με βάση την κυβερνητική πρόταση, το ποσοστό αναπλήρωσης για τα 35 χρόνια Ασφάλισης θα είναι μόλις 38,68%! Έτσι το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 396 ευρώ. Η προσθήκη σε αυτό το ποσό της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ οδηγεί σε τελικό ποσό σύνταξης στα 780 ευρώ! Δηλαδή, η σύνταξη που βγαίνει με το νέο σύστημα είναι μειωμένη κατά 25%!

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση να «σώσει» τα ταμεία χωρίς να αναζητήσει τις αιτίες της χρεοκοπίας των ταμείων (το PSI, το δομημένα ομόλογα, την εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας, την υψηλή ανεργία κλπ). Νομιμοποιεί την καταλήστευσή τους και έρχεται να ρίξει το βάρος στον κόσμο της εργασίας.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μονόδρομος δεν είναι το μνημόνιο αλλά η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ και της συνολικής  νεοφιλελεύθερης πολιτικής που βρήκε τους καλύτερους υπηρέτες σε ανθρώπους που επαγγέλονταν την ανατροπή της.
Ο αγώνας και η ρήξη είναι ο δικός μας μονόδρομος απέναντι στα μνημόνια και σε όσους τα υπηρετούν.

Όλοι  στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου

Ενδυναμώνουμε την Γ.Σ του σωματείου για ένα κίνημα από τα κάτω που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
ΛΟΓΟΤΥΠΟ 1.jpg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου