Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εκλογή διευθυντών εκπαίδευσης: νέα κυβέρνηση, παλαιά η συνταγή


Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Μια διαδικασία που θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τοποθετήσει τα δικά της «παιδιά» σε μία θέση που είναι κομβική για την εφαρμογή στην πράξη της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Μια βάρβαρη  πολιτική που προβλέπει γενικά την ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα στην εκπαίδευση την κατάργηση του δημόσιου σχολείου (με την υποχρηματοδότηση, την κατάργηση σχολικών μονάδων, την αδιοριστία κλπ) χρειάζεται έμπειρους «εκτελεστές» σε κομβικά σημεία, ώστε να φέρουν εις πέρας το καταστροφικό αυτό έργο.

Το έμπειρο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, που ως γνωστόν ειδικεύεται το τελευταίο διάστημα στην αντιστροφή της πραγματικότητας, προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι», διαφημίζοντας την εκλογική διαδικασία που προβλέπεται. Το γεγονός δηλαδή ότι θα κληθούν οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές να εκφράσουν με την ψήφο τους την δική τους προτίμηση.
Μετά από αυτό όμως έρχεται η γνωστή «συνέντευξη»  όπου ένα «περιφερειακό συμβούλιο επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης», επιλεγμένο με ασαφή κριτήρια (πλην των αιρετών) θα προχωρήσει σε συγκριμένη βαθμολόγηση των υποψηφίων, με ασαφή και πάλι κριτήρια. Τα μόρια μάλιστα αυτής της διαδικασίας υπερκαλύπτουν τα όποια μόρια έχει δώσει η εκλογική διαδικασία. Η συνέντευξη γίνεται στο τέλος, όπου θα είναι γνωστή η βαθμολογία των υποψηφίων από τις άλλες κατηγορίες (επιστημονική κατάρτιση, διοικητική εμπειρία, ψηφοφορία), ώστε εύκολα πλέον να γίνονται τα  γνωστά «μαγειρέματα» προς χάριν των «ημετέρων».
Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να αναδείξει κάποιος πλήρως αντικειμενικά κριτήρια σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και η επιστημονική κατάρτιση είναι πλέον αίολη με το παραεμπόριο μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων που έχει ανθίσει το τελευταίο διάστημα, ενώ και οι εκπαιδευτικές άδειες δεν υφίστανται πλέον για μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι η προηγούμενη διοικητική εμπειρία  μπορεί να ήταν προϊόν πρότερης πελατειακής συναλλαγής. Όμως αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα από όλα είναι ότι δεν υπάρχει πιο διάτρητη διαδικασία από αυτή της συνέντευξης.
Από την άλλη μεριά είναι ξεκάθαρο ότι τώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκατέλειψαν πλήρως τις αντιμνημονιακές εξαγγελίες γενόμενοι «μνημονιακότεροι των μνημονιακών», δεν έχουν άλλο δρόμο πολιτικής επιβίωσης από την ανάπτυξη ενός νέου πελατειακού κράτους προς όφελός τους. Αυτό έδειξε άλλωστε και η διαδικασία επιλογής των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης και η επιλογή των διορισμένων μελών των ΠΥΣΔΕ- ΑΠΥΣΔΕ. Αυτό είναι το πνεύμα αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης, όπως το εννοούν οι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες, το ίδιο με αυτό που προωθούν ως αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Όσο αυτοί και εάν στρατολογούν στελέχη, όσο και αν οραματίζονται την διάλυση του δημόσιου σχολείου εμείς δεν υποχωρούμε από τον αγώνα μας για την υπεράσπιση  του. Συνεχίζουμε την πάλη για την ανατροπή της επιθετικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όσων την πραγματώνουν.
Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου είναι καθήκον όλων μας, απέναντι στα παιδιά μας και τους μαθητές μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου