Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν είναι τα εξής:
1. Κάλεσμα Αναπληρωτών: στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ΕΛΜΕ προς τους αναπληρωτές, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, η οποία σε γενικές γραμμές κινήθηκε ως εξής:
α. οι συνάδελφοι αναπληρωτές θεωρούν άκρως απαράδεκτο το προσοντολόγιο σε σχέση με τη διαδικασία του μόνιμου διορισμού τους. Επιθυμούν μαζικούς διορισμούς με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
Είναι πεπεισμένοι πως η αντιμετώπισή τους από το υπουργείο σχετίζεται με τη σκληρή αντιεκπαιδευτική που ασκεί η κυβέρνηση. Αναφέρθηκαν, επίσης στην απαίτησή τους για εξίσωση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στηλίτευσαν έντονα την αρνητική στάση της ΟΛΜΕ στον αγώνα τους, η οποία επέδειξε χαρακτηριστική αδιαφορία στο ζήτημα και κατήγγειλαν τη στάση της. Ζήτησαν τη στήριξη της ΕΛΜΕ για περαιτέρω δράσεις όπως: συνέντευξη τύπου από τους αναπληρωτές, να συσταθεί επιτροπή αναπληρωτών και να βγει ανακοίνωση στήριξης από την ΕΛΜΕ, να υπάρξει συντονισμός στις δράσεις με αναπληρωτές και ΕΛΜΕ Αχαΐας.
.
β. όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των αναπληρωτών. Υπήρξαν όμως και διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία, οι οποίες έχουν ως εξής:
- ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ συμφώνησε με την ανάγκη για περισσότερες δράσεις και για την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων – αναπληρωτών. Δεν συμφώνησε με τη σύσταση Επιτροπής αναπληρωτών.
- ο εκπρόσωπος της ΕΑΚ συμφώνησε στην ανάγκη διορισμών αν και προσπάθησε να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της σε σχέση με το προτεινόμενο σύστημα διορισμών, τονίζοντας πως το προσοντολόγιο είναι χρήσιμο στη διαδικασία διορισμών και δαιμονοποιείται χωρίς ουσιαστικό λόγο. Τόνισε, εξάλλου, ότι οι μόνιμοι διορισμοί γίνονται με βάση τα οργανικά κενά και ως εκ τούτου είναι ανεδαφική η απαίτηση για μαζικούς διορισμούς.
- οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ενέταξαν το ζήτημα των αναπληρωτών στη γενικότερη υποταγή της κυβερνητικής πολιτικής στις επιταγές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., τη χαρακτήρισαν ανέντιμη και καθαρά προεκλογική εξαγγελία. Επίσης το ζήτημα των μαζικών διορισμών εκπαιδευτικών το συνέδεσαν με την αναθεώρηση του άρθρου 103 του συντάγματος περί άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
- οι εκπρόσωποι της ΑΡΠΑ παρουσίασαν τη θέση τους, η οποία εδράζεται στην πεποίθηση της ανάγκης για μαζικούς μόνιμους διορισμούς με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για να καλύπτονται οι όλες οι μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των σχολείων και να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. Καυτηρίασαν τη στάση της κυβέρνησης(που επιλέγει και προωθεί αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε) απέναντι στην παιδεία συνολικά και ειδικότερα απέναντι στους αναπληρωτές που χρησιμοποιούνται ως ανελαστικά εργαζόμενοι. Σχετικά με την κινητοποίηση για αναθεώρηση του άρθρου 103 του συντάγματος περί άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, υποστήριξαν ότι δεν διαφωνούν με την αναθεώρηση του παραπάνω άρθρου αλλά με τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει η συγκεκριμένη κινητοποίηση, γιατί: - έβαζε σε κίνδυνο αποκλιμάκωσης τον αγώνα των αναπληρωτών, που βρισκόταν τη δεδομένη στιγμή σε εξέλιξη –δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικά το προσοντολόγιο –οι αναπληρωτές/ριες δεν κατέβηκαν στους δρόμους για να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου αλλά για μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα. Τέλος συμφώνησαν να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις υποστήριξης που πρότειναν στην ΕΛΜΕ οι ίδιοι οι αναπληρωτές.
Τελικά, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
- να διατηρηθούν στη δημοσιότητα (σε τοπικό-κεντρικό επίπεδο) τα θέματα των αναπληρωτών/να μπουν μπροστά οι αναπληρωτές
- να συσταθεί μια επιτροπή αναπληρωτών
- νέο κάλεσμα των αναπληρωτών από την ΕΛΜΕ για να διευρυνθεί η επιτροπή αναπληρωτών.
- να συγκεντρωθούν τα e-mails των αναπληρωτών
- να υπάρξει συνεργασία με τους αναπληρωτές της Πρωτοβάθμιας
- να συνταχθεί ψήφισμα συμπαράστασης από την ΕΛΜΕ
2. Νέο Λύκειο: το προεδρείο και τα μέλη του Δ. Σ. διαπίστωσαν τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και συμφώνησαν στο ακόλουθο πλαίσιο δράσης:
- να οριστούν ενημερώσεις σε συλλόγους διδασκόντων, γονέων-κηδεμόνων και στα δεκαπενταμελή μαθητικά
συμβούλια σε Πύργο και Αμαλιάδα
- να υπάρξει ανακοίνωση από την ΕΛΜΕ και να σταλεί στα σχολεία
- να συγκληθεί Γ.Σ.
- να ζητηθεί σύγκληση Γ.Σ. Προέδρων από την ΟΛΜΕ για περαιτέρω κλιμάκωση.
21-03-2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου