Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΡΑ!

Τα πάνω κάτω φέρνει στα σχολεία το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα ...
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ.
ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ.
Αμέσως μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά ολοταχώς στην υλοποίησή του. Με βασικό στόχο λιγότερους εκπαιδευτικούς, λιγότερους μαθητές, λιγότερο δημόσιο σχολείο και με την προσφιλή αυταρχική του τακτική και τη μέθοδο του «σοκ και δέος», το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων για τη νέα σχολική χρονιά. 

Τα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους:
Οι κλάδοι των εκπαιδευτικών Κοινωνικών, Οικονομικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών Καλλιτεχνικής Παιδείας και Αρχιτεκτόνων – Πολ. Μηχανικών ουσιαστικά αφανίζονται από τη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση!
Τα νέα Ω.Π. αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, καθώς τινάζουν στον αέρα οργανικές θέσεις, αφήνοντας πλήθος συναδέλφους με ελλειμματικό ή ακόμη και μηδενικό διδακτικό ωράριο και ταυτόχρονα πλήττουν ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. 
Πιο συγκεκριμένα, πλήττονται καίρια οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων ΠΕ 80 (Οικιακής Οικονομίας και Οικονομικών) και ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών), που είχαν την Οικιακή Οικονομία οι πρώτοι ως α’ ανάθεση και οι δεύτεροι ως β΄ ανάθεση στα Γυμνάσια, η οποία απομένει μόνο ως μονόωρο πια μάθημα στην Α΄ Γυμνασίου. Οι συνάδελφοι αυτοί αποδεκατίζονται στα Λύκεια σχεδόν ολοκληρωτικά όπως και οι ΠΕ 78, με την εξαφάνιση της Κοινωνιολογίας της Γ΄ Λυκείου από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά. Αλλά κι από τον επόμενο Σεπτέμβριο καταργούνται άμεσα τα δύο μαθήματά τους στη Β΄ Λυκείου (ΒΑΚΕ και Πολίτης και Δημοκρατία). Στη δε Α΄ Λυκείου η Πολιτική Παιδεία, αν και υποτίθεται πως διευρύνει το γνωστικό αντικείμενό της συμπεριλαμβάνοντας κι αυτό της Κοινωνιολογίας, εντούτοις από 3ωρο γίνεται 2ωρο μάθημα. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ένα σχολείο με στείρες γνώσεις, παπαγαλία, εξειδίκευση και μαθητές που προορίζονται να είναι άβουλα όντα χωρίς καμία κριτική σκέψη και παντελή έλλειψη κοινωνικών ικανοτήτων κι ευαισθησιών αλλά και καλλιτεχνικών. 
Διότι με την ίδια ακριβώς λογική, το Υπουργείο Παιδείας συρρικνώνει ή και εξαφανίζει ουσιαστικά από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλα τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας – μένουν ως μονόωρα στο Γυμνάσιο τα Εικαστικά και η Μουσική. Εξαφανίζουν ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη και τον πολιτισμό και πλήττονται οι αντίστοιχοι συνάδελφοι των καλλιτεχνικών μαθημάτων, ΠΕ08 κ.α. Δε θα διδάσκονται πια στο ΓΕΛ το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο, αν και είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή σε μια σειρά από πανεπιστημιακές σχολές με αυξημένο μάλιστα συντελεστή βαρύτητας. Οι υποψήφιοι αυτών των σχολών πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διδαχθούν αυτά τα μαθήματα έξω από το δημόσιο σχολείο, στην αγορά/ στα φροντιστήρια, προκειμένου να εξεταστούν σ’ αυτά πανελλαδικά. Οι μη έχοντες, ακόμη κι αν είναι ταλαντούχοι, ουσιαστικά αποκλείονται από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε μια τέτοια σχολή που έχει αυτά τα μαθήματα ως προαπαιτούμενα.
Ακόμη εξαφανίζονται από τα Λύκεια από το Σεπτέμβριο μαζί με το πρότζεκτ, που συχνά συνέδραμε πολλούς στην συμπλήρωση ωραρίου, και τα μαθήματα επιλογής, όπως μεταξύ άλλων η Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων. Πάει, φαίνεται, πακέτο με το νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Είναι της αυτής λογικής με το νόμο και η κατάργηση αυτού (;) του μαθήματος που πλήττει τους Τεχνολόγους και τους ΠΕ04.
Και μην ξεχνάμε ότι μέσα στο καλοκαίρι, όπως έχει εξαγγελθεί, (καθόλου τυχαία!) θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το όριο ηλικίας στις εγγραφές στα ΕΠΑΛ, που έγινε απόπειρα να επιβληθεί μέσω του πολυνομοσχεδίου, αποτελεί πολύ κακό οιωνό για όσα έρχονται και σ’ αυτόν τον τομέα εκπαίδευσης.
Είναι φανερό πως τα ωρολόγια προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας: 
υπακούουν στην αποτελεσματικότερη δημοσιονομική πειθαρχία με την ελαχιστοποίηση του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω και της μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των πληττόμενων κλάδων θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Υπονομεύουν τη μονιμότητα στην εργασία. Το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί νέα «δεξαμενή πλεοναζόντων καθηγητών» χωρίς ωράριο, υποψήφιων για διαθεσιμότητα και απολύσεις ή μόνιμα μετακινούμενων σε 4 και 5 σχολεία, που δεν θα μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες των διαθεσιμοτήτων των συναδέλφων των ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ επί Αρβανιτόπουλου, που τότε έγιναν με την κατάργηση ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων.
Εναρμονίζονται με το αγοραίο εξεταστικοκεντρικό σχολείο της Κεραμέως, με λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερη γνώση και με κυριαρχία των δεξιοτήτων, όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις, τα τελευταία χρόνια και στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Ό,τι δεν κινείται στην σφαίρα των δεξιοτήτων, ό,τι δεν εξετάζεται θεωρείται περιττό, ό,τι κινητοποιεί την ελεύθερη δημιουργική φαντασία και ό,τι μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα για τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να υπάρχει ως αντικείμενο διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο.
Σ’ αυτές τις συνθήκες δε χωρά καμία τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων, που καλλιεργεί συνειδητά η κυβέρνηση προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι αντιδραστικές- αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
Σύσσωμος ο κλάδος να αντιδράσει άμεσα διεκδικώντας:
-  Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τα ωρολόγια προγράμματα ΤΩΡΑ.
- Όχι στον εξοστρακισμό μαθημάτων και ειδικοτήτων. Όχι στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
-  Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει. Πλήρη διασφάλιση των εκπαιδευτικών/ οργανικών θέσεων όλων των συναδέλφων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
- Αποχή την Τρίτη 23/6 από τη βαθμολόγηση γραπτών και συμμετοχή στις σχετικές κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ. Μοίρασμα προκήρυξης από το πρωί στο βαθμολογικό. Συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, συνέντευξη τύπου και ενημέρωση του κόσμου. 
Γενική συνέλευση Τετάρτη απόγευμα για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση.
- Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
- Μείωση των μαθητών στα τμήματα τώρα.
- Καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα συντονισμού και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Δημόσιο, δημοκρατικό και δωρεάν σχολείο των όλων και των ίσων, που θα χωρά όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλα τα μαθήματα, όλες τις ειδικότητες και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου