Η Γενική Συνέλευση (16/12/2021) της ΕΛΜΕ μας αποφάσισε να προχωρήσει στην κήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΧΗΣ από την αυτοαξιολόγηση. Σε συντονισμό με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία ΣΕΠΕ- ΕΛΜΕ στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι στον αυταρχικό κατήφορο του Υπουργείου Παιδείας η μόνη απάντηση είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση, μέσω της αυτοαξιολόγησης, των σχολικών μονάδων και την ιδιωτικοποίηση - διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Κατατέθηκε εξώδικο με βάση την απόφαση της ΓΣ μας για την προκήρυξη της Απεργίας – Αποχής και επιδόθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας η γνωστοποίησή της, δηλώνοντας επίσημα την κήρυξη Απεργίας – Αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με τις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 έως 83 και 97 ν.4823/2021.
Προχωρήσαμε σε αυτό που όφειλε και δεν κάνει η ΟΛΜΕ. Προκηρύξαμε Απεργία – Αποχή για να καλύψουμε τους εκπαιδευτικούς το επόμενο διάστημα και να απαιτήσουμε να προκηρύξει Απεργία – Αποχή και η ΟΛΜΕ.
Τα βήματα συγκεκριμένα:
1. Η απεργία αποχή της ΕΛΜΕ αποτελεί νέα Απεργία – Αποχή, με νέο περιεχόμενο και αιτήματα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν στο εξώδικο της ΟΛΜΕ και κατά κανέναν τρόπο δεν αποτελεί συνέχεια της απεργίας της ΟΛΜΕ που κηρύχθηκε παράνομη. Αυτό επιλέχθηκε για να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το ενδεχόμενο κυρώσεων στη διοίκηση των σωματείων που την κηρύσσουν.
2. Υπογράφουμε τη δήλωση συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή του Συλλόγου (η δήλωση επισυνάπτεται εδώ), για τη συμμετοχή μας στην Απεργία – Αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Στη συνέχεια καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.
Υπενθυμίζουμε ότι:
1. Η δήλωση συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή της ΕΛΜΕ καλύπτει όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. Απόφαση από την αξιολόγηση.
2. Για όσα σχολεία οι Διευθυντές/ντριες προχωρούν σε ενέργειες προώθησης της αξιολόγησης, εάν η πλειοψηφία των συναδέλφων υπογράψει τη δήλωση Απεργίας – Αποχής, η οποία θα κατατεθεί στο πρωτόκολλο του σχολείου, τότε σταματάει κάθε διαδικασία για την αξιολόγηση, γιατί δεν υπάρχει απαρτία των υπηρετούντων στο σχολείο για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
3. Για όσα σχολεία δεν είναι η πλειοψηφία του Συλλόγου με την Απεργία – Αποχή, οι συμμετέχοντες στην Απεργία – Αποχή δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στην αξιολογική διαδικασία (ομάδες εργασίας, στόχους, σχέδια δράσης, συνεδριάσεις, κ.ά.).
4. Σε σχολεία που έχει προχωρήσει η ανάθεση και συγκρότηση ομάδων εργασίας και δεικτών, οι συνάδελφοι/ισσες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν να συμμετέχουν στη νέα Απεργία - Αποχή της ΕΛΜΕ και ΔΕΝ θα έχουν πια υποχρέωση να ολοκληρώσουν το «έργο» που τους έχει ανατεθεί. Τους/τις καλούμε να προσχωρήσουν τώρα στην Απεργία - Αποχή.
5. Η Απεργία – Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.
Διευκρινίζουμε ότι καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα η περίπτωση χρηματικών προστίμων στα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή. Ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν τις απεργίες της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ παράνομες προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα μόνο στην περίπτωση που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίσουν την ίδια απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη. Ακόμα και αυτές έχουν δυνατότητα να κηρύξουν ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ χωρίς συνέπειες. Γι’ αυτό μπορούν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε νέα προκήρυξη της Απεργίας – Αποχής, όπως απαιτεί η συντριπτική πλειοφηφία των εκπαιδευτικών.
Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη. (Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γνωμοδοτικό σημείωμα που σας αποστέλλουμε).
Όσον αφορά τους/τις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς και τη μονιμοποίησή τους, η παρ. 5 του αρθ. 56 του ν. 4823/2021 αναφέρει ότι η παράλειψη του εν λόγω καθήκοντος συνιστά αντικειμενικό λόγο αναστολής οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού ή του μέλους Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.. Η διαδικασία μονιμοποίησης ενός δοκίμου εκπαιδευτικού αποτελεί διαδικασία εξέλιξης. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συμμετοχή σε απεργία δεν συνιστά παράλειψη και άρα ούτε πειθαρχικό παράπτωμα, αφού δε μπορεί να αποδειχθεί υπαιτιότητα, ήτοι δόλος ή αμέλεια του υπαλλήλου. Οπότε ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση ότι η συμμετοχή στην Απεργία - Αποχή δεν μπορεί νομίμως να οδηγήσει στη μη νομιμοποίηση δόκιμου εκπαιδευτικού.
Οι αναπληρωτές/τριες και οι ωρομίσθιοι/ες έχουν κάθε δικαίωμα συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή, γιατί όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί έχουν τα ίδια ακριβώς συνδικαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Ο νόμος που προβλέπει τις διαδικασίες πρόσληψης και διορισμών είναι ο 4589/2019, σε καμία διάταξη του οποίου δεν αναφέρεται αποκλεισμός εκπαιδευτικού από τους πίνακες λόγω μη συμμετοχής σε διαδικασία αξιολόγησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια εκφοβιστική φήμη κυκλοφόρησε από κύκλους του ΥΠΑΙΘ την προηγούμενη σχολική χρονιά και, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, καμία συνέπεια δεν υπέστησαν όσοι και όσες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν πέρυσι στην απεργία αποχή, ούτε όσον αφορά την επαναπρόσληψη /διορισμό τους ούτε όσον αφορά ένσημα ή προϋπηρεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου