Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

135 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

     Οι κατακτήσεις και η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 αυτή τη χρονιά έχουν μπει επιτακτικά στο προσκήνιο μετά το επερχόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο. Η πολιτική δράση και οργάνωση που πυροδότησε τον πόλεμο με τα αφεντικά και το 8ωρο που κατακτήθηκε με αίτημα “8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερου χρόνου”, έρχονται να καταπατηθούν από το θεσμικό οπλοστάσιο της ΝΔ. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση και τον εγκλεισμό του κόσμου στο σπίτι για την «αντιμετώπισή» της, έχει αποδυθεί σε ένα κρεσέντο εφαρμογής αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων μέτρων, που αποτελούν πάγιες θέσεις του μεγάλου κεφαλαίου και ανάμεσα στα οποία, εξέχουσα θέση κατέχουν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εργασίας.

Η ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου (αντικατάστασή του με 10ωρο), τα νέα εμπόδια στην πραγματοποίηση απεργίας (με απαίτηση για «προσωπικό ασφαλείας», κήρυξή της ως παράνομης και καταχρηστικής αν ο εργοδότης επικαλεστεί «ψυχολογική βία», ακόμα και αποζημίωσή του αν θεωρηθεί ότι υπέστη «βλάβη»), η ενίσχυση-προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και μισθολογικό τομέα και άλλα πολλά, είναι πράγματα που είτε πέρασαν, είτε θα περάσουν πολύ σύντομα από την κυβέρνηση, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών, φυσικά με τη συνδρομή των ακροδεξιών εταίρων της, την ανοχή του υπόλοιπου «δημοκρατικού τόξου» και κάποια «άσφαιρα πυρά».

     Απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει ένα εργατικό κίνημα ουσιαστικά απονεκρωμένο, αρκετά πριν την πανδημία. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, ακολουθώντας μια πολιτική ηττοπάθειας έως και ξεπουλήματος έναντι των εργατικών αγώνων, αποδέχονται έως υποστηρίζουν σχεδόν όλες τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης στο όνομα «της ανάπτυξης και του καλού της χώρας», με τη δικαιολογία της «έλλειψης εναλλακτικής λύσης» και προσπαθώντας «να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται», με αποτέλεσμα, την έλλειψη ουσιαστικών αντιστάσεων. Η πανδημία απλά έδωσε το «τελειωτικό χτύπημα» με την ουσιαστική αποδοχή της καταστολής για «την αντιμετώπισή της» και με λογικές «θα λογαριαστούμε μετά», όταν πλέον κάθε αντίσταση, θα είναι ουσιαστικά  παράνομη.

     Η φετινή εργατική πρωτομαγιά, πρέπει, εκτός από ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων, να γίνει αφορμή και για  ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος με ακηδεμόνευτα χαρακτηριστικά και τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων, ώστε να μη χαθούν τα κεκτημένα του κινήματος. Οι από τα κάτω να προτάξουμε την ταξική αλληλεγγύη ώστε να ανταπεξέλθουμε στην επερχόμενη καπιταλιστική κρίση που κάνει μικρά και μεγάλα αφεντικά να τρίβουν τα χέρια τους στη σκέψη των ελαστικών ωραρίων και των μειωμένων μισθών. Να προτάξουμε τα συμφέροντα μας, τα συμφέροντα της κοινωνικής βάσης  και να αντεπιτεθούμε στο βάθεμα της εκμετάλλευσης της ζωής μας.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΥΡΓΟΥ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΗΛΕΙΑΣ

-kinimal@googlegroups.com 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου