Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Συνέλευση Αλληλεγγύης Πύργου

 
Μετά από ένα χρόνο συμπλήρωσης της πανδημίας και με πρόφαση την αντιμετώπιση της από μεριάς του κράτους, η εκμετάλλευση των ζωών μας εντείνεται περισσότερο. Η επίθεση της κυριαρχίας έρχεται όχι απλά να προασπίσει τη θέση της αλλά και να συντρίψει την κοινωνική βάση. Έτσι μας ήρθε η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα εισπρακτικά 300άρια, η πρόσληψη αστυνομικών και η καταστολή των κινημάτων στο δρόμο, η αγορά πολεμικών αεροπλάνων, τα σπασμένα των οποίων καλούμαστε να πληρώσουμε προς επίδειξη του ελληνικού μιλιταρισμού, τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί και  ψηφίζονται (αντεργατικό, αντιπεριβαλλοντικό, αντεκπαιδευτικό) την ίδια ώρα που οι αντιστάσεις έχουν «παρανομοποιηθεί», η μη αποσυμφόρηση των φυλακών τη στιγμή που έχουν κρούσματα covid συνεχίζουν να είναι υπερπλήρεις.
Όλα αυτά αποτελούν τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να εδραιωθεί το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θέλει να ισχυροποιήσει την εξουσία και να διατηρήσει τις καινούριες μεταβλητές. 

Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα!

Αναγνωρίζοντας τους εαυτούς μας ως κομμάτια των από τα κάτω και της υφιστάμενης κοινωνικής καταπίεσης αποφασίσαμε να οργανωθούμε προκειμένου να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στον ταξικό-κοινωνικό πόλεμο. Σ’ έναν κόσμο που προωθεί την ιεραρχία εμείς διαλέγουμε την ισοτιμία στις σχέσεις μας θέλοντας όλες οι οπτικές να έχουν την ίδια βαρύτητα. Εχθρευόμαστε κάθε είδους ηγετική λογική που θέλει να αναθέτουμε τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις μας σε αυτή. Η αυτενέργεια είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς όφελος της κοινότητας βάζοντας στην άκρη ανταγωνιστικές λογικές που προωθούν το ατομικό συμφέρον. Έτσι, σαν απόρροια της οριζόντιας λειτουργίας της συνέλευσης μας προκρίνουμε τη συνδιαμόρφωση ως τρόπο με τον οποίο θα προκύπτει η ζύμωση των θέσεων εντός της συνέλευσης θέλοντας να καταλήγουμε σε ομόφωνες αποφάσεις που θα μας εμπεριέχουν όλες/ους.

-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 Η ακροδεξιά-νεοφιλελέυθερη κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει ανελέητο κυνηγητό σε ότι πάει να της σταθεί εμπόδιο από την πρώτη της μέρα στην εξουσία. Εξαπολύει κυνηγητό σε μετανάστ(ρι)ες με παιδιά που έμεναν σε καταλήψεις στέγης με φόντο τα “τσακάλια” της αντιτρομοκρατικής. Εκτοξεύει αύρες, χημικά και συλλαμβάνει πανελλαδικά στις πορείες 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη. Αποκορύφωμα όλων αυτών υπήρξε αναίτιος ξυλοδαρμός του κατοίκου τις Νέας Σμύρνης. 
Αυτά τα περιστατικά έρχονται να μας ξεκαθαρίσουν τη θέληση των από τα πάνω πως το μόνο λόγο για τη χρήση βίας τον έχουν αυτοί μέσω της εμπροσθοφυλακής τους, της αστυνομίας. Αυτή η βία είναι “νόμιμη” από μεριάς του κράτους, είτε παράνομη (βασανιστήρια στα τμήματα κλπ). Όπως και να πραγματώνεται καταλαβαίνουμε πως το παραπλανητικό τους αφήγημα “κατά της βίας από όπου κι αν προέρχεται” καταρρέει από τους ίδιους, καθώς στη περίπτωση της βίας του αστυνομικού προβάλλονται, από τον καθεστωτικό συρφετό, όλες οι ανθρώπινες αξίες ενώ στη βία των εξεγερμένων αντικατοπτρίζονται κανιβαλικά ένστικτα. Εμείς με τη σειρά μας, αφού πρέπει να διαλέξουμε, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τη δεύτερη καθώς αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα αλλά αποτελούν μια συνέχεια την οποία δεν είμαστε σε θέση να υπομένουμε αλλά θέλουμε να την επιστρέψουμε στους κυρίαρχους. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν επιβάλλοντας οριζόντια περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας, συναθροίσεων κλπ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς να αποτελούν ουσιαστική λύση και με επιλεκτική εφαρμογή σε αυτούς που "πρέπει" να πληρώσουν τα σπασμένα και όχι εκεί που πρέπει να διασφαλιστούν τα κέρδη όπως στις βιομηχανίες, στις εταιρείες κούριερ κ.α. Δεν μπορούμε να μείνουμε όλο άπρακτοι απέναντι στη βία της εξουσίας!

-Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ 

Σε όλο αυτό το ξεχαρβάλωμα από το κράτος και η δημόσια υγεία είναι αφημένη στην τύχη της. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και όλες οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υποστελεχωμένες, με ανεπαρκή εξοπλισμό, χωρίς χρηματοδοτήσεις (τη στιγμή που χρηματοδοτήσεις εξασφαλίζονται για την πρόσληψη αστυνομικών). Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει χιλιάδες κόσμο εκτός ιατρικής περίθαλψης, δημιουργώντας τεράστιες ταξικές ανισότητες σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν ιδιωτική κλινική ενώ η μεγάλη πλειοψηφία δε μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Παρόλα αυτά το κράτος επιμένει να μην επιτάσσει το ιδιωτικό σύστημα υγείας για τις ανάγκες των πολλών ώστε να μην στερήσει τα εξασφαλισμένα κέρδη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, που στη δεδομένη κατάσταση θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά. 

Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι τα νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα, οι διάδρομοι και οι αίθουσες ΜΕΘ να έχουν γεμίσει από κρεβάτια την ίδια στιγμή που εκατοντάδες βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, χωρίς δηλαδή να λαμβάνουν την ανάλογη περίθαλψη που επιβάλλεται. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό βρίσκεται εξαντλημένο εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα όποιος φέρει αντίρρηση σε αυτή την κατάσταση προπηλακίζεται και απειλείται με απόλυση. Επιπλέον, εκατοντάδες μετακλητοί υπάλληλοι βρίσκονται στον αέρα χωρίς να γνωρίζουν για πόσο και αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Η συγκεκριμένη συνθήκη δεν έχει να δείξει τίποτα παραπάνω από την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ στον τομέα της δημόσιας υγείας που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι δεν την ενδιαφέρει η ζωή απέναντι στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της υγείας. Όμως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που ανήκει στο λαό και δεν θα παραιτηθούμε από αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου