Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό προστασίας του πολίτη


του Παναγιώτη Μπόλη

Ο  λαός  εκτός του δικαιώματος του εκλέγειν-εκλέγεσθαι και της ελεύθερης συνάθροισης, καλείται να είναι σε εγρήγορση για οποιαδήποτε απειλή προσβολής των δικαιωμάτων του δηλαδή σε αναγωγή της ίδιας της δημοκρατίας.  Οι λειτουργοί της πολιτείας είναι στην υπηρεσία του λαού και οφείλουν να λογοδοτούν  μπροστά του και να ελέγχονται για κάθε ενέργεια τους  και όχι μόνο την στιγμή των εκλογών.  Ο λαός πρέπει να/και είναι όπως ορίζει το ίδιο το σύνταγμα , ο πραγματικός επικυρίαρχος και ο σκοπός ύπαρξης τους, ο πραγματικός εντολέας και εργοδότης τους.

     Πως μπορεί λοιπόν να είναι συμβατή με τα παραπάνω η οποιαδήποτε επιβολή από την εκτελεστική εξουσία  πάνω στους αιτούντες  δικαιοσύνη και δημοκρατία....και εξηγούμαι.

     Ο άτυχος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ,που εν ψυχρώ εκτελέστηκε αυτές τις μέρες του Δεκέμβρη πριν απο 12 ολόκληρα χρόνια, δεν έχει ακόμα βρει δικαίωση όταν οι εκτελεστές βρίσκονται ελεύθεροι και κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Μια πράξη για την  οποία φέρει ατόφια ευθύνη η πολιτεία της τότε κυβέρνησης.  Για την οποία όμως πράξη οφείλει η κάθε κυβέρνηση να τιμάει έκτοτε τον νεκρό ως ελάχιστη ένδειξη καταδίκης του εγκλήματος - για να καθαρθεί το άγος αυτό που διαφορετικά, είναι τεράστιο ηθικό έλλειμμα για κάθε δημοκρατία άξια του ονόματος της.

   Και βέβαια εδώ και 8 χρόνια τα πράγματα δεν εξελίσσονται μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε και φέτος δεν θα περίμενε κανείς κάποια αλλαγή δυστυχώς.

  Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Δεκέμβρη, κηρύχθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας και όχι από τον πρόεδρο της βουλής - για δεύτερη φορά - απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων ανά την επικράτεια, κάτι που είναι συνυφασμένο με ειδικές καταστάσεις ανελευθερίας άλλων εποχών -στην ''επέτειο'' των οποίων -προ ολίγων ημερών -είχε πρωτοδιαπραχτεί το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό ατόπημα.


     Είναι ατιμωτικό για την μνήμη του νεκρού παιδιού αλλά και για κάθε δημοκράτη να επιβάλλεται ''σιωπητήριο'' στην επέτειο της δολοφονίας του και να γίνονται συλλήψεις όσων θέλουν να τον τιμήσουν ,είναι όνειδος και τραγική αμετροέπεια των κυβερνώντων.

     Ο ένστολος που διέλυσε την ανθοδέσμη, ξεφτίλισε την τιμή όχι του Αλέξη, ούτε των ανθρώπων που τον τιμούν αλλά την ίδια την πολιτεία και τους μηχανισμούς της ,την ίδια την δημοκρατία μας 200 χρόνια μετά την δημιουργία του πρώτου Συντάγματος...ντροπιαστική συγκυρία για την ιστορία του λαού μας.

     Είναι  ανεκτό για εσάς λοιπόν να υπάρχει κρατικός υπάλληλος πληρωμένος από τις τσέπες μας που χτυπά φοιτητές δηλώνοντας τους εκφοβιστικά πως είναι χρυσαυγίτης-άρα οπαδός εγκληματικής-προδοτικής οργάνωσης μόλις καταδικασμένης-γεγονός που διαπράχθηκε στην επέτειο πολυτεχνείου στα Ιωάννινα όπως καταγγέλθηκε.

    Πως μπορεί να  υπάρχει και να δρά ολόκληρη διμοιρία με διακριτικά νεοναζιστικής αναφοράς στα κράνη τους-γεγονός που έλαβε χώρα την  6η Δεκέμβρη  όπως προκύπτει  και τεκμηριώνεται από σχετική ανάρτηση-να σπεύδουν  δηλαδή  να καταστείλουν ''υπερευαίσθητους''  ως προς την παραβίαση των δικαιωμάτων που έχουμε όλοι μας και εσείς μαζί μας, κύριε- υπεύθυνε για την προστασία μας- με το αξίωμα του υπουργού.

     Μιλήσατε για μετατροπή της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη σε αντιαστυνομικές επετείους, αλλά όταν οι ίδιοι οι μαθητές εκείνου του Δεκέμβρη του 2008 μουτζωναν στην κυριολεξία μπροστά στις κάμερες ομαδικά τους υπαλλήλους σας, δεν  ήταν ούτε υπερευαίσθητοι ούτε αντιεξουσιαστές, ήταν νέοι άνθρωποι που ζητούσαν δικαιοσύνη η οποία τελικά δεν αποδόθηκε. Έχετε βέβαια   αντιληφθεί  πως οι νέοι  εκείνης της γενιάς είχαν σαν παρακαταθήκη τους δυστυχώς, την φονική  κρατική και ατιμώρητη  τελικά βία .

    Όσο για την επέτειο του πολυτεχνείου που λέτε πως έχει λάβει χαρακτήρα αντιαστυνομικής εκδήλωσης ,  γνωρίζετε πως μέσα στο πολυτεχνείο έδρασαν ασφαλίτες , πως οι αστυνομία τότε βασάνιζε τους πολίτες, πως οι περισσότεροι νεκροί του πολυτεχνείου εκτελέστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές της ασφάλειας και του υπουργείου δημόσιας τάξης.  Την πτώση της δικτατορίας δεν ακολούθησε όμως σε βάθος αποχουντοποίηση σε όλους τους κρατικούς μηχανισμούς-συμπεριλαμβανομένης και της αστυνομίας.

     Φυσικά θα γνωρίζετε- σαν ενεργός πολιτικός -για την αστυνομική βία τα αμέσως επόμενα χρόνια  της μεταπολίτευσης-και με περισσότερο μένος ακριβώς- στις αντίστοιχες επετείους, άρα γιατί να σας προκαλεί αυτό έκπληξη.

     Κάθε πολίτης δικαιούται να έχει προστασία από το κράτος και όχι περιστολή των δικαιωμάτων του και βία σαν απάντηση στις διεκδικήσεις του, και τώρα εσείς είστε ο θεσμικά αρμόδιος γι αυτό και για την απαραίτητη κάθαρση στα σώματα αρμοδιότητας σας.

   Ειδικά για τις συλλήψεις των  νομικών της πολιτικής αγωγής στην δίκη της χρυσής αυγής νομίζω ότι δεν είναι αυτή η αρμόζουσα ενέργεια που τιμά την προσφορά τους στην δημοκρατία. 

     Αυτό ισοδυναμεί  δυστυχώς με  ολίσθημα  πολύ αρνητικής σημειολογίας για ένα υπουργείο- υπεύθυνο με την προστασία των πολιτών άρα και του πολιτεύματος,  ακόμα περισσότερο  αν συνυπολογιστεί και η εκκρεμής σύλληψη του διαφεύγοντος υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.

Κλείνοντας με  λίγα  τελευταία λόγια...

  Κάθε θέση ευθύνης  στην διακυβέρνηση σημαίνει πραγματική ευθύνη  για τις επιλογές  και τις πράξεις  και όχι κατ' ευφημισμόν μόνο...

   Όλοι κρίνονται  από την  ιστορία στο μέλλον σίγουρα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως  δίπλα μας είναι πάντα διαθέσιμος, ο  υπέρτατος κριτής του πολιτεύματος,  ο κυρίαρχος λαός -κύριε λειτουργέ εξ' ονόματός μας...

Αυτή είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας, σε μία ευνομούμενη πολιτεία βέβαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου