Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Δεν θα ανεχτούμε καμία διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

 Το Υπουργείο Παιδείας, μέσα στα πλαίσια της όλης κυβερνητικής προσπάθειας να εκμεταλλευτεί την πανδημία, θεσμοθέτησε την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις επερχόμενες εκλογές που αφορούν τα υπηρεσιακά συμβούλια. Είναι μια απαράδεκτη τακτική διότι:

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι διάτρητη καθώς δεν  διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Καταργείται η κατά μόνας ψηφοφορία, στην οποία έχει διασφαλιστεί η μυστικότητα. Δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή. 

Η διαδικασία μέσω υπολογιστή καταργεί τη δυνατότητα φυσικής και άμεσης επαφής κάθε ψηφοφόρου με τους υποψήφιους αιρετούς, την ανταλλαγή απόψεων, τη διαμόρφωση γνώμης μέσω συζήτησης. 

Είναι ξεκάθαρο ότι η προσπάθεια αυτή του υπουργείου προετοιμάζει την συνολική επίθεση ενάντια στον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, μέσω της αποστασιοποίησης από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργίες  των σωματείων και της καλλιέργειας μιας κατ’επίφαση δημοκρατικότητας.  Ο στόχος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι προφανής· η άλωση των σωματείων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ανάδειξη αιρετών χωρίς «φωνή», η προαγωγή  των πελατειακών σχέσεων και του ατομισμού,του εικονικού αντί του ουσιαστικού διαλόγου, της εικονικής αντί της δια ζώσης αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στις συλλογικές λειτουργίες. Μετατρέπει την ψηφοφορία μέσω του πατήματος ενός κουμπιού σε επιλογή που προσομοιάζει στην αγορά ενός προϊόντος και υπόκειται σε μεγαλύτερο βαθμό στους κανόνες του μάρκετινγκ. 

Με όλα αυτά ανοίγει πλέον ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, με δυνατότητες τεράστιας κλίμακας αλλοίωσης και χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.  Για όλους αυτούς τους λόγους η αντιδημοκρατική αυτή πράξη πρέπει να συναντήσει την καθολική άρνηση όλων των εργαζομένων.

Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τα απαράδεκτα σχέδιά της

Απαιτούμε:

Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία του Π.Δ. 1/2003.

Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κλπ) ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.


Στο πλαίσιο αυτό,  με βάση και την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ:

δηλώνουμε ότι θα αποσύρουμε το ψηφοδέλτιο μας για της εκλογές που αφορούν την εκλογή των αιρετών στο ΠΥΣΔΕ εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει και προχωρήσει σε εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις της ΕΛΜΕ Ηλείας να συνταχτούν ξεκάθαρα ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, δηλώνοντας και αυτές ότι θα αποσύρουν τα ψηφοδέλτια τους σε μία τέτοια περίπτωση

καλούμε την ΕΛΜΕ να καλέσει σε αποχή τους συναδέλφους ώστε να μην νομιμοποιήσουν μια τέτοια αντιδημοκρατική εκτροπή.

καλούμε τις παρατάξεις στην ΟΛΜΕ να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την ειλημμένη απόφαση για αποχή. 

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα πανδημίας να διαλύσουν τις όποιες δημοκρατικές διαδικασίες μας αφορούν. Το συνδικάτο και το όποιο δικαίωμα μας εκλογής αιρετών είναι αδιαπραγμάτευτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου