Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στις 16/01/2020


Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι τα παρακάτω:
1. Το τραγικό δυστύχημα στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου: το Δ.Σ. συζήτησε αναλυτικά το τραγικό γεγονός. Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στην ανάγκη :
- πολύπλευρης στήριξης του ΓΕΛ Λεχαινών(άμεση στελέχωση, ψυχολογική υποστήριξη…..). 
- νέων πρωτοβουλιών για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. 

- κινητοποιήσεων  που θα προβάλλουν τα εργασιακά ζητήματα αλλά και το ζωτικής σημασίας ζήτημα  της κατασκευής του δρόμου Πατρών – Πύργου.
 Συμφωνήθηκε να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση στην οποία ζητήσαμε να               καυτηριαστεί και η στάση του Δ.Δ.Ε. σχετικά με τα εργασιακά θέματα.
  Πέρα από αυτά, όμως ασκήθηκε έντονη κριτική από τις παρατάξεις εναντίον της ΑΡΠΑ  για την διαμαρτυρία της για την μη κήρυξη στάσης εργασίας έστω και τελευταία στιγμή, για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση συμβολικού αποκλεισμού του δρόμου, που πραγματοποιήθηκε στις 15/01/2020. Η θέση μας στο ζήτημα αυτό είναι η εξής: οπωσδήποτε και ήταν επιβεβλημένη η παρουσία μελών του Δ.Σ. στις κηδείες των συναδέλφων. Ήταν όμως απαραίτητη και η παρουσία μας στην κινητοποίηση αποκλεισμού του δρόμου. Πιστεύουμε πως αποτελεί καθήκον και ανάγκη η συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις σχετικές με το θέμα, οι οποίες χρειάζεται να είναι συνεχείς και 
2. Συμφωνήθηκε επίσης η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στις 17-01/19, μαζί με τις άλλες ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας, καθώς και συνάντηση του Δ.Σ. με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
3. ΠΕ 78: συζητήθηκε η απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική ρύθμιση που στερεί το δικαίωμα εργασίας στους Κοινωνιολόγους, καθώς σύμφωνα με το νόμο 3794/2009 οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής  Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών-πρώην ΠΕ 10 του νόμου 1566/1985).Δηλαδή καλούνται να διδάξουν μαθήματα του κλάδου της Κοινωνιολογίας (ένα από τα οποία εξετάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο) απόφοιτοι ενός τμήματος του οποίου το πρόγραμμα σπουδών   δεν περιλαμβάνει σχετικό αντικείμενο. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
4. Ασφαλιστικό: συζητήθηκε η διοργάνωση μιας ενημέρωσης για το θέμα του ασφαλιστικού, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής στις  28/01/2020. 
5. Εξίσωση των Κολεγίων με τα Πανεπιστήμια: η κυβέρνηση, με το νέο υπό ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, για την Ανώτατη Εκπαίδευση δρομολογεί την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου, προχωρά στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα πτυχία των Πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαξιώνοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη προσόν, ενώ κάνει ακόμα ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Θεωρούμε επιβεβλημένη την αντίδρασή μας στην παραπάνω πολιτική της κυβέρνησης με μαζικούς αγώνες. Κατόπιν συζήτησης στο Δ.Σ. αποφασίστηκε να υπάρξει ανακοίνωση.
6. Οικονομική στήριξη συναδέλφου Ν. Μωραίτη: συζητήθηκε η ανάγκη διοργάνωσης εκ νέου μιας εκδήλωσης για τη στήριξη της συναδέλφου καθώς και η επικαιροποίηση του αιτήματός της για μη καταβολής του 10%  και η προώθησή του μέσω  ΟΛΜΕ σε ΕΟΠΥΥ και Υπουργό Υγείας.
20-0-1-2020



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου